Sport

2016.11.19. 11:52

Ismeri ön a teherbírását?

Budapest - Biztonságosan sportol Ön? Ezeket a sportorvosi vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie!

Budapest - Biztonságosan sportol Ön? Ezeket a sportorvosi vizsgálatokat érdemes elvégeztetnie!

Akik leigazolt versenyzőként sportolnak, azok számára kötelező a rendszeres sportorvosi vizsgálat, hiszen csak így kaphatnak versenyzési engedélyt. Szép számmal akadnak azonban olyanok is, akik heti többször végeznek valamilyen intenzív testmozgást, de vizsgálatokon soha nem jártak, vagy csupán rendszertelenül vesznek részt. Pedig a biztonságos mozgás feltétele, – főleg 35 éves kor felett – a rendszeres kontroll. Milyen vizsgálatokat javasol a sportorvos az egészséges sportolás és a maximális teljesítmény érdekében? Ebben nyújt segítséget dr. Matusovits Andrea sportorvos. A sportorvosi vizsgálat célja a sportoló egészségének védelme, a betegségek, károsodások megelőzése, legyen szó egy szabadidősportot űző, vagy egy élsportolói szinten versenyző sportolóról. A sportolás számtalan előnnyel jár, azonban ezeket csak akkor tudjuk élvezni, ha rendszeres edzés, illetve a versenyzés nem okoz sem szomatikus, sem pszichés eltéréseket. „Ennek alapja az, hogy tisztában legyünk aktuális egészségi állapotunkkal, teherbírásunkkal, mert ez a feltétele annak, hogy nyugodt szívvel sportolhassunk, fejlődhessünk, és az egészségünk szem előtt tartásával jussunk el vágyott célunkig. Ezt támogatja a rendszeres sportorvosi vizsgálatokon, illetve a teljesítmény élettani felmérésen való megjelenés és együttműködés” – tudtuk meg.

Mit érdemes?

Laborvizsgálat, a szív-, és keringési rendszer vizsgálata, mozgásszervek állapotfelmérése, terhelhetőségi szint megállapítása. Egyes sportágak esetén fontos a szemészeti, fül-orr-gégészeti és/vagy ideggyógyászati vizsgálat is, versenyzői szinten pedig kötelező. Ilyen például a jó látásélességet feltételező sportok (labdasportok, csapatsportok). Fül-orr-gégészeti vizsgálatokat, a légutakat különösen igénybe vevő sportágak (autó-motorsport, úszás, búvárúszás, műugrás, vízilabda és hegymászás) versenyzőinél kell elvégezni. A neurológiai szakorvosi felmérés autó-motorsportok, illetve küzdősportok esetén kötelező a sportolók esetében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!