Sport

2016.11.02. 10:25

Hajdúszoboszlón újra táptalajra lelhet a női kézilabda

Hajdúszoboszló - Rövid időn belül meghaladta a 70 fős létszámot a Kézilabda Klub Hajdúszoboszló tagsága.

Hajdúszoboszló - Rövid időn belül meghaladta a 70 fős létszámot a Kézilabda Klub Hajdúszoboszló tagsága.

Vélhetően kevesen tudják, hogy Hajdúszoboszló olyan nagyszerű játékosokat adott a magyar kézilabdázásnak, mint például Sterbinszky Amália, a valaha volt egyik legjobb magyar női játékos, illetve a többszörös válogatott Rádinné Tóth Rózsa, aki a DMVSC-vel bajnok lett 1987-ben. Jelenleg nem a legszebb napjait éli a sportág a hajdúsági fürdővárosban, de vannak olyan lelkes vezetők, akik mindent megtesznek azért, hogy a helyzet változzon. Balogh Sándor, az általa irányított Kézilabda Klub Hajdúszoboszló (KKHSZ) esetében az utánpótlás-nevelést tartja a legfontosabbnak, de a korosztályos csapatokon kívül felnőtt gárdát is versenyeztet.

Láttak bennük fantáziát

– Egyesületünk jogelődje az Amatőr Debreceni Kézilabda Klub volt, amely szervezet 2005-től hajdúszoboszlói telephellyel üzemelt, viszont 2002 és 2015 között Debrecenben működött. A váltás tavaly májusban fogalmazódott meg, aminek következményeként a nyár folyamán a Hajdúszoboszlói Női Kézilabda Sport Egyesület (HNKSE) beolvadt a klubunkba, és áttettük a működésünket Szoboszlóra. Ezután kerülhetett sor a névváltozásra, és 2016. áprilisától Kézilabda Klub Hajdúszoboszló néven versenyeztetjük a csapatainkat – kezdte az alapoknál a klubvezető, majd vázolta a jelenlegi helyzetet.

Fotó: Magánarchívum

– Szerencsére a városban volt igény a leány utánpótlás-nevelésre, így szép fokozatosan sikerült kialakítanunk a szakosztályunkat, most már ovis kortól a felnőttekig öt alakulatunk van. A megyében szereplő első csapat létszáma 14 fő, az ifjúsági gárdánk 17 játékost számlál, az U9-ben 14, az U8-ban 19, míg az U7-ben 9 gyermeket oktatunk a sportág szépségeire, azaz több mint hetven játékosunk van. Rövid időn belül lett ilyen nagy a létszámunk, ezért elégedettek velünk mindazok, akik láttak bennünk fantáziát. Nagyszerű a kapcsolatunk a helyi tanintézményekkel, együttműködés keretében a Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és a Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az alsós tagozatnak tartunk edzéseket, a legkisebbeknek szivacskézilabdát. A városvezetésnek köszönhetően a felnőtt és az ifjúsági együttesünk meccseire térítésmentesen kapjuk meg a Sportházat, ami nagy segítség a számunkra. A szakmai munkáért hatan felelünk, Sándor Tamás (felnőtt), Sándor Tamás és Szabó Andrea (ifjúsági), Bana Anikó (U9), Tiszai-Nagy Éva (U8), jómagam (U7), illetve Mátravölgyi Gerda (ovi) – sorolta Balogh Sándor, aki NB II-es játékosmúlttal rendelkezik, illetve jelenleg egyedül kézilabda szakedző Hajdúszobosz­lón.

Balogh Sándor | Fotó: Magánarchívum

Érzelmi kötődés

– Nyugodt szívvel kijelenthetem, stabil lábakon áll a klubunk, a tagdíjakból, az adó 1 százalékából, pályázati pénzekből, TAO-s támogatásból és kisebb szponzorációkból tartjuk fenn magunkat. A biztonságos működésünk így is garantált, de jó lenne még 5-10 vállalkozó, akik anyagilag segítenének bennünket. Nagyon nehéz támogatókat találni, ha nincs érzelmi kötődés, fel sem merül a szponzoráció lehetősége – fogalmazott a sportvezető, aki vázolta a távlati célokat.

– A folyamatos építkezés hívei vagyunk, alulról kezdtük, s azon vagyunk, hogy idővel minden korosztályban legyen csapatunk. Remélem, 3-5 éven belül – több saját nevelésű játékossal megerősítve – a felnőtt gárdánk is feljebb léphet egy osztályt. Hajdúszobosz­lón jelenleg egyetlen szabvány méretű kézilabdapálya van, hosszú távon szükség lenne legalább még egyre, erre is vannak elképzeléseink – fogalmazott Balogh Sándor, aki elárulta, Hajdúszoboszlón kívül Kabán is szeretnének utánpótlás csapatot indítani, azaz a fejlődés nem állhat meg a térségben!

HBN–Boros Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!