Sport

2016.09.14. 16:37

Női futsal NB I: itthon kezd a DEAC szombaton

Debrecen - A DEAC női NB1-es alakulata szombaton (szeptember 17-én) kezdi meg a bajnoki idényt: 14 órakor az Airnergy gárdáját látja vendégül a DESOK csarnokban.

Debrecen - A DEAC női NB1-es alakulata szombaton (szeptember 17-én) kezdi meg a bajnoki idényt: 14 órakor az Airnergy gárdáját látja vendégül a DESOK csarnokban.

Az előző szezont a bravúrnak számító 6. helyen zárták a lányok, sőt, az alapszakasz végén még az 5. helyen tanyáztak. A mostani kiírásban egy jelentősen átalakuló, még a legutóbbinál is fiatalabb gárdának szurkolhatunk a hazai meccseken a DESOK-ban. Az elvárások ennek megfelelően visszafogottak, ám a mérkőzésről mérkőzésre történő fejlődés bizakodásra adhat okot a bajnokság későbbi szakaszára. Sólyom Attila edzőt kérdeztük meg arról, hogy mit vár a 2016/17-es idénytől.

- Fiatal, java részben rutintalan játékosok alkotják most a DEAC keretét. Előfordulhat, hogy a kezdő sorunk átlagéletkora 20 év alatt lesz, sőt, ha a két rutinos emberünk pihen, akkor gyakorlatilag tini korú futsalosok veszik fel a küzdelmet majd az ellenfelek biztosan tapasztaltabb játékosaival. A helytállás az elsődleges célunk az élvonalban, ám egyelőre ennél vérmesebb reményeink nincsenek. Ugyanakkor nagyon kíváncsi vagyok a csapatomra, hogy miként alkalmazkodik majd az NB1 légköréhez, mennyire érnek be a lányok és veszik fel ezt a nagyon kemény ritmust. A jövő együttese lehet a miénk, de ahhoz rengeteg munka kell még, hogy komolyabb eredményeket érjünk el majd ebben az erős mezőnyben.

A DEAC gárdájából nyáron ifjú, de már egy bizonyos szintre jutott játékosok távoztak. Mondhatjuk, hogy alapemberek voltak, ezért lesz nehéz nélkülük a folytatás. Ráadásul a "gólok" mellett jó pár "védés" is hiányozni fog, hiszen nem csak Kota Gabriella, Balla Anikó, Dancs Rebeka és Bokor Adrienn tette át a székhelyét Hajdúböszörménybe, de a remek idényt produkáló Kósa Viktória is úgy érezte, hogy ő nem akar tovább védeni. Ez komoly érvágás, ugyanakkor ahogy szokták mondani, csak azokra számít a klub, akik akarnak is itt futsalozni.

Az érkezők száma sem kicsi, ám ők még többségükben tanulják a futsal művészetét. Itt ugyanis nem elég jól mozogni, ügyes focistának lenni, mivel a futsal egy teljesen más műfaj, mint akár a nagypályás, akár a kispályás, 5+1-es labdarúgás. Ugyanakkor van nagyon tehetséges kapusunk (Katona Barbara), agilis, tanulni vágyó mezőnyjátékosaink, illetve Radics Ágnes is maradt, akinek válogatott szintű tapasztalata rengeteget számít. A csapatkapitányi karszalagot azonban már nem ő birtokolja, hanem a szintén tapasztalt, korábbi súlyos sérülése után immár teljes értékű Urai Bianka, aki bármely részén a pályának húzóemberként képes futsalozni. Fontos szereplője lehet a meccseknek a még mindig szemtelenül fiatal, a DEAC UP csapatában is játszó Horváth Viktória, aki nemcsak a gólok egy részéért felelhet, de gyorsaságával szétzilálhatja az ellenfél felállását. Hozzá hasonlóan apró, ám fut mint a fergeteg az új hús Tóth Zsuzsa, aki bár még csak nemrég érkezett, de egyre jobban beilleszkedve frusztrálhatja a vetélytársakat majd. a régiek közül maradt Erdős Edina, aki nem ma kezdte a futsalt, illetve a harmadik gyorslábú lányunk, Horváth Renáta (sajnos ő is sérüléssel bajlódott sokáig). Az újak közül még említsük meg Máriás Nikolettát, aki sokat fejlődött az Olasz Focisuliban, ahonnan érkezett. Vannak olyan lányok is, akikben nagy lehetőség rejlik, de még el kell dönteniük magukban, hogy mit is akarnak, mennyire veszik komolyan a futsalt. Mindenkit nem emelhetünk ki, ám a csapat teljes keretére számít Sólyom Attila edző, hiszen az élvonal jelentős kihívás lesz számunkra.

- Koppányi Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!