Sport

2016.08.29. 16:53

Éremért utazik Rióba

Debrecen - Ötödik paralimpiájára készül Berecki Dezső, aki egyedüli versenyzőként képviseli Hajdú-Bihart.

Debrecen - Ötödik paralimpiájára készül Berecki Dezső, aki egyedüli versenyzőként képviseli Hajdú-Bihart.

– Szeptember elsején utazunk, 7-én lesz a megnyitó, amit én kénytelen vagyok kihagyni, az asztalitenisz versenyek ugyanis már 8-án megkezdődnek. Máris az első napon asztalhoz állok, azt azonban még én sem tudom, ki ellen. Általában a viadal előtt két nappal szokták elkészíteni a sorsolást, ezzel is elkerülvén az esetleges csalásokat. Azt hiszem, elég idő áll majd a rendelkezésemre az átállásra, ez nálam szerencsére hamar szokott menni. Minden riválisból felkészültem, talán kijelenthető, hogy nem érhet meglepetés. Az egyéni küzdelmek 13-án érnek véget a döntővel, bízom benne, végig versenyben leszek. Ez már az ötödik olimpiám, 2000 óta mindig sikerült kijutni, sok szép eredményt elértem már, azonban az érem még hiányzik a repertoárból, mindenképp dobogóra szeretnék állni. Úgy érzem, jól sikerült a felkészülés, bizakodóak vagyunk – fogalmazott hétfőn délután Berecki Dezső a Gyulai István Atlétikai Stadionban megtartott sajtótájékoztatón, mellyel mintegy elbúcsúztak a Debreceni Asztalitenisz Klub játékosától, aki egyedüli indulóként képviseli Hajdú-Bihar megyét a szeptember 7. és 18. között, Rio de Janeiróban megrendezendő paralimpiai játékokon.



Berecki edzője, Rózsa Tamás elmondása szerint stresszes négy éven vannak túl, egy komoly Világkupa-sorozaton kellett helytállnia tanítványának. – Tavaly decemberben sikerült kiharcolni a kvalifikációt, idén pedig már csak Rióra készültünk. Komoly alapozáson vagyunk túl, reméljük, megtérül a sok munka – mondta el a tréner, aki már 2008 óta dolgozik együtt Bereckivel.



Hazatérhetett

Horovitz Tamás, a Debreceni Asztalitenisz Klub elnöke emlékeztetett, bár még fél éve sincs, hogy megalakult egyesületük, ennél jobban nem is alakulhattak volna a dolgok. – Korábban Dezső is arra kényszerült, hogy máshol versenyezzen, de immár a mi színeinkben indulhat, ami nagy öröm. A célunk, hogy egy asztalitenisz fellegvárat építsünk Debrecenben, ahol helyet kaphatnak az olyan nagyszerű sportemberek is, mint például Berecki – jelentette ki az elnök.



Berecki korábban, 2006 és 2008 között a Debreceni Sportcentrum-Sportiskolánál versenyzett, így természetesen Becsky András, a Kft. ügyvezető igazgatója is büszke rá, hogy van némi szerepük abban, hogy a pingpongos (akinek teljes szívükből drukkolnak) most is ott lehet a paralimpián.



Az esemény végén némi „útravalóval” is ellátták az olimpikont: Horovitz egy csomagot adott át, benne többek között egy kaktusszal, csípős paprikával, melyeket szükség esetén felhasználhat az ellenfelekkel szemben az asztaliteniszező. Becsky egy magyar zászlóval lepte meg a versenyzőt, melyet hazatértekor, tele aláírással, egy méltó helyre szeretnének majd kihelyezni.

HBN


Paralimpiai eredményei

Sydney (2000) - Csapat 4.

Athén (2004) - Csapat 6.

Peking (2008) - Egyéni 5., Csapat 5.

London (2012) - Egyéni 5., Csapat 5.

Berecki Dezső a korábbi világesemények nagy részében a 10-es kategóriába volt besorolva, 2013 óta a 9-es kategóriában versenyez.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!