Sport

2016.07.04. 18:05

Sportága mestere akar lenni

Debrecen - Még csupán 14 éves, de máris rengeteg sikert ért el kyokushin karatéban.

Debrecen - Még csupán 14 éves, de máris rengeteg sikert ért el kyokushin karatéban.

Berki Lóránt mióta az eszét tudja, az élete része a sport, legfőképp a kyokushin karate. A fociról hamar áttért a harcművészetre, ami úgy tűnik, remek döntésnek bizonyult. A 14 éves Berki, aki kitűnő bizonyítvánnyal ballagott el az általános iskolából, illetve megkapta Magyarország jó tanuló-jó sportoló díjat, a Debreceni Tradicionális Kyokushin Karate Sport­egyesület (DTKKSE) sportolója, mestere, Badacsonyi Attila pedig méltán lehet rá büszke, ugyanis kilencszeres magyar és egyszeres olasz bajnok. A Naplónak adott interjúban elmondta, célja a fekete öv elérése, emellett pedig jogi diplomát szeretne szerezni. Azt is megtudtuk, hogy rajongása már a családjára is ráragadt, példáján felbuzdulva édesanyja is elkezdett karatézni.

Mikor és miért kezdtél el sportolni?

Berki Lóránt: A szüleim szerették volna, ha eljárok mozogni, még óvodában focizni hordtak, később tértem át a harcművészetekre. Egy táborban kóstoltam bele az aikidóba, és annyira megtetszett, hogy elhatároztam, átváltok arra a sportágra. Csak épp az aikidóedzések ideje éppen megegyezett a labdarúgótréningjeim időpontjával, így maradt a karate – ez egy szerencsés véletlen volt, amiért azóta is hálás vagyok. Focizni szerettem, de nem tudtam, mondhatom, hogy a karate talált meg engem.

Eddig milyen eredményeket értél el, melyikre vagy a legbüszkébb?

Berki Lóránt: Kilencszeres magyar és egyszeres olasz bajnok vagyok, azt, hogy melyik a legértékesebb, nem tudnám megmondani. Az olasz bajnokság volt az első nagyobb nemzetközi viadalom, viszont a magyar versenyeken is erős mezőny van. Lehetetlen lenne egy eredményt kiemelni, mivel mindegyik másért értékes, különböző tanulságokat tudtam levonni mindből.

Mit szeretsz a karatéban?

Berki Lóránt: Mindent! Hatéves korom óta az életem szerves része a karate. Jelenleg napi két tréningem van, délelőttönként konditerembe járok, délután pedig karatefoglalkozásra. Szá momra ez nem jár semmilyen lemondással, élvezem, azért csinálom. A bulik sem hiányoznak, mindig is azt mondták, hogy túl komoly vagyok, ez lehet igaz, de nem látom ennek a hátrányát, sőt. Az edzéseken kívül rengeteg videót nézek, ezzel is próbálom fejleszteni magam.

Mik a terveid a sport terén?

Berki Lóránt: A következő nagy célom az őszi ifjúsági Európa-bajnokságon egy jó eredmény elérése. Azt mondta az edzőm, hogy meg van a tudásom ahhoz, hogy a nemzetközi mezőnnyel is felvegyem a versenyt, akár még az Eb-aranyra is esélyes lehetek. Szeretném megszerezni majd a mesterfokozatot, jelenleg zöld öves vagyok, de még így is sok van hátra. Nem tudhatom, mikor vizsgázhatok fekete övre, ez attól függ, a mesterem mikor látja úgy, hogy készen állok, de minimum még öt év.

A tanulást sem hanyagolod el. Hogy van időd mindenre, sokan nem tudják összeegyeztetni a rengeteg teendőt.

Berki Lóránt: A szüleim mindig azt mondják, a tanulás az első, és ha nem teljesítek jól, nem mehetek edzésre – így igyekeznem kell. Megterhelő időszakon vagyok túl, a felvételi előtti hónapokban külön magyar-, matek- és angolórára is jártam, plusz a tréningek és a versenyek. Szerencsére minden összejött, ez idő alatt négy magyar bajnoki címet szereztem, megcsináltam az angol nyelvvizsgát, és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumába is bejutottam. Jogi előkészítő és kommunikáció osztályba fogok járni, ez a vonal érdekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!