Sport

2016.07.26. 10:37

Sikeres élvonalbeli szereplés a DEAC-os hölgyektől

Debrecen - Az egy éve az NB2 bajnokaként az NB1-be feljutó DEAC női futsalcsapata edzőjével, Sólyom Attilával foglaltuk össze a gárda 2015/2016-os szereplését, amely során 6. helyen végzett a légiósok és – financiális szempontból nézve – profi játékosok nélküli alakulat a magyar női élvonalban.

Debrecen - Az egy éve az NB2 bajnokaként az NB1-be feljutó DEAC női futsalcsapata edzőjével, Sólyom Attilával foglaltuk össze a gárda 2015/2016-os szereplését, amely során 6. helyen végzett a légiósok és – financiális szempontból nézve – profi játékosok nélküli alakulat a magyar női élvonalban.

Milyen célkitűzéssel vágtatok neki a legutóbbi NB1-es szezonnak a lányokkal?

Sólyom Attila: A 2015-16-os bajnoki év hivatalos célkitűzése a biztos bennmaradás volt, de a csapat és az én titkos álmom a 4 közé jutás volt. Reálisan nézve több csapat is erősebb volt nálunk, de mi szerettünk volna meglepetést okozni.

Ehhez képest mi az, ami negatív vagy pozitív módon befolyásolta az őszt, majd a telet?

Sólyom Attila: Nehezen indult az idény, a DEAC nem rendelkezett hazai pályával, mert a DESOK csarnok félidőben készült el. Így az első pár hazai mérkőzésünket is idegenben kellett lejátszani. Az idegenbeli meccs mindig nehezebb, főleg az utazás miatt, így az őszi fordulók után inkább a mezőny végén álltunk. Harcos és szoros meccseket játszottunk, de az eredmények nem nagyon jöttek. Igaz, elkaptuk a tavalyi bajnok Astra együttesét a második fordulóban, ami jelezte, hogy nem lehet félvállról kezelni bennünket. A tavaszi idényben egyre jobb formába lendült együttesünk, és sorra arattuk a „hazai mérkőzéseken” a győzelmeket. Az alapszakaszt az előkelő ötödik helyen zártuk, ami, azt hiszem, mindenkit meglepett. A rájátszásra viszont példátlan sérüléshullám zavarta az eredményesebb játékot, illetve a szerencse is elpártolt mellőlünk. Így a 4 közé jutásért a legjobb magyar csapattal – a későbbi bajnokkal – kellett megküzdenünk, sajnos kevés sikerrel. Aztán az alsó házban a szintén bombaerős HTE csapata várt ránk, akiket hatalmas küzdelemben megvertünk. Az utolsó helyosztó az alapszakasz győztes és titkos bajnokesélyes Tolna csapata ellen volt, nagy csatában tudtak csak felénk kerekedni. Így a hatodik helyen végeztünk.

Miként alakult a csapat az idény során, milyen változásokat, fejlődést látsz, amit elértetek?

Sólyom Attila: Az NB2-es bajnokcsapat magja együtt maradt, így játékrendszerünk és taktikai repertoárunk is változatlan maradt. Az ellenfelek erősebbek lettek, de ellenük is sikerrel vettük fel a küzdelmet. A védekezésünk egy-két mérkőzéstől eltekintve kiválóan működött, sokszor sikerült elbizonytalanítani a jobb játékerőt képviselő ellenfeleket. A támadásban is előre léptünk, de itt bőven van még lehetőség a fejlődésre. Amire viszont nem lehet panasz, az a csapategység és a küzdőszellem.

A foci a nézőkért van elsősorban. Mi a helyzet e tekintetben?

Sólyom Attila: Az izgalmas hazai meccseknek köszönhetően az addigi minimális nézőszám látványos növekedésnek indult. Aki egyszer kilátogatott a DEAC női csapatának mérkőzésére, az jó eséllyel megfertőződött. Így az idény vége felé már népes szurkolócsapat foglalt helyet a minden igényt kielégítő DESOK csarnokban.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Sólyom Attila: Augusztus elején kezdődik a felkészülés, ott már mindenkinek kötelező a részvétel, míg addig fakultatív jelleggel tartottunk, tartunk néhány gyakorlást. Szeretnénk előre lépni a hatodik helyről, ehhez azonban nagyon sok munka és egy kis szerencse is kell. Alapból az élvonalbeli tagság megőrzése a cél. Erősíteni a DEAC sajátos - és azt gondolom példaértékű - szemlélete miatt nem nagyon fogunk tudni, hiszen csak helyi kötődésű játékosok jöhetnek számításba az igazolásnál. Így nagyon leszűkül a számunkra erősítést jelentő játékosok köre, de természetesen nem tudjuk mit hoz még a jövő. Egy biztos, hogy a DEAC stabil hátteret biztosít a női futsal csapatnak, az év eleji ígérvényeket maradéktalanul betartotta. Tovább kell növelnünk a női szakosztály létszámát, nagyobb figyelmet kell fordítani az utánpótlásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!