Sport

2016.07.12. 15:35

A debreceni a legjobb akadémia hazánkban!

Debrecen - Befejeződött a hazai utánpótlásműhelyek átvilágítása, a ranglista élén a Debreceni Labdarúgó Akadémia található.

Debrecen - Befejeződött a hazai utánpótlásműhelyek átvilágítása, a ranglista élén a Debreceni Labdarúgó Akadémia található.

Az MLSZ elnökség 2013-ban 3 éves szerződést kötött a Double Pass belga tanácsadó céggel a hazai utánpótlás-nevelési műhelyek átvilágítására és fejlesztésére. (Az auditot végző szervezet a labdarúgó utánpótlás-nevelésre szakosodott szakértő intézet, amely számos élenjáró európai szövetségnél és klubnál rendelkezik referenciákkal.)

A vizsgálat az MLSZ döntése alapján tizenöt, a hazai utánpótlás-nevelésben meghatározó sportegyesületre, alapítványra terjedt ki. Az érintett szervezetek egyenkénti átvilágítása módot adott arra, hogy általános érvényű megállapítások szülessenek a hazai utánpótlás-nevelés erősségeiről, gyengeségeiről és rámutasson azokra a területekre ahol a legnagyobb az elmaradásunk az élenjáró sportnemzetekhez képest – írta az mlsz.hu. A programot vizsga zárta. A 3 éves ciklus utolsó fázisa az úgynevezett záróaudit volt, amely 10 fő szempont és azon belül összesen közel 500 alszempont (indikátor, részterület) alapján értékelte a hazai utánpótlás-műhelyeket.

Az MLSZ a jelentéshez kapcsolódóan további döntéseket is hozott. Az egyik ilyen döntés értelmében a központi költségvetésből a kiemelt utánpótlásképzésre érkező forrásokat 100%-ban a jelentés eredménye alapján osztja fel a vizsgált szervezetek között oly módon, hogy a Double-Pass által vizsgált szempontokon belül kiemelt súlyt ad az úgynevezett produktivitásnak. A produktivitás annak mérőszáma, hogy az adott utánpótlás-műhely hány tehetséges fiatalt nevelt fel, „termelt ki” felnőtt klubcsapatok, a korosztályos válogatott számára, akik potenciálisan akár kiemelt európai bajnokságokban folytathatják pályafutásukat. Ez a mutató tehát végeredményben a képzés hatásfokát hivatott mérni. A hazai sportegyesületek számára egyértelmű üzenetet fogalmazott meg ezzel az MLSZ elnöksége: a támogatásokhoz való hozzáférés „alanyi jogosultsága” megszűnik, azt a jövőben egyértelműen a munka minősége, a teljesítmény határozza meg.

A végeredmény:

1. Debreceni Labdarúgó Akadémia

2. Illés Akadémia

3. Magyar Futball Akadémia

4. Sándor Károly Labdarúgó Akadémia

5. Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia

6. Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia

7. Vasas Kubala Akadémia

8. UTE

9. Bozsik József Labdarúgó Akadémia

10.Békéscsabai Előre 1912 SE

11.Ferencvárosi Torna Club

12.Kecskeméti Labdarúgó Club Közös Torna Egylet Sportiskola

13.Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

14.Kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia

15.Diósgyőri Labdarúgó Akadémia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!