Sport

2016.06.24. 17:45

Szurkolni ment, tudósító (is) lett

Lyon - Tárkányi Zsolt élete túrájának tartja a franciaországi kirándulást.

Lyon - Tárkányi Zsolt élete túrájának tartja a franciaországi kirándulást.

Éppen csomagolt, hogy még elérje a Toulouse-ba induló vonatot, amikor csütörtök délelőtt felhívtam telefonon. Eredetileg már hazafelé tartott volna a barátaival, de a debreceni Tárkányi Zsolt a franciaországi Európa-bajnokság alatt szurkolóból tudósítóvá is vált. Nem mintha ez különleges lenne számára, hiszen a Hír TV munkatársa, de amikor társaival elrepült Bordeaux-ba, csak egyetlen cél vezérelte: szurkolásával minél messzebbre segítse a magyar válogatottat az Eb-n.

– Két hét szabadságot vettem ki, hogy itt legyek, de indulás előtt megbeszéltük, hogy bejelentkezem, ha esetleg valamilyen terrorcselekmény történne, amire előzetesen azért lehetett számítani. Az osztrákok elleni győztes mérkőzés másnapján aztán kerestek, hogy telefonon jelentkezzek be, amiből képes tudósítás lett Skype-on. Ugyanez történt Marseille-ben is, ahol abból az egyik kocsmából adtam tudósítást, amelyet két nappal azelőtt szétvertek az angolok és az oroszok, de már nyomát nem lehetett látni. Mivel a válogatott továbbjutott, a szerdai éjszakát már hivatalosan töltöttem itt, ahonnan megyek tovább a nyolcaddöntő helyszínére, és a tévétől utánam küldenek egy stábot, anyagot készíteni egy magazinműsorhoz.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Lokit is szinte minden hazai és nemzetközi idegenbeli meccsre elkísérő Zsolt feladná a kapu mögötti helyét a magyar táborban.

– Csak az utcán forgathatunk, a stadionban drukker maradok, s más vágyam sincs, mert amit ott átélhettünk több tízezer társammal, az egyszer van egy életben. Ugyanez mondható el más helyszínekről is, óriási élmény ennyi magyar és más nemzetbeli szurkolóval találkozni, együtt énekelni és sörözni. Egyetlen balhét nem láttam, ha az orosz huligánok nem provokálták volna az angolokat, teljesen békés lenne az egész Eb.

Ők is bekerültek…

Marseille-ben azért volt egy kis összecsapás a stadionban…

– Bár kicsit távolról, de láttam az egészet. A magyarok egy része át akart menni a kapu mögötti szektorba a többiekhez, amit eleinte engedtek is a biztonságiak, de aztán leállították. A debreceniek is éppen akkor próbáltak átjutni, így ők is bekerültek a dulakodásba, közülük az egyiket ítélték el hat hónapra, de állítja, nem ő verekedett a biztonságiakkal. Rajta kívül még 2-3 cívisvárosi szurkolót vettek őrizetbe, de aztán elengedték őket. Amúgy nagyon laza a beléptetés a stadionokba, össze sem lehet hasonlítani a magyarországi szigorral, szinte bármit be tud vinni az ember, ha akar. De nem ez a cél, hiszen ide életünk legnagyobb élményét átélni jöttünk, s ahogy a szaknévsoros reklám mondja: „aki kimarad, az lemarad”.

HBN-Égerházi Péter


Marseille - A marseille-i Velodrome stadionban még a kezdőrúgás előtt kaptak össze a rendezők és magyar ultrák, majd utóbbiak átugráltak a szektorok közti kerítésen. A lelátókon végül a biztonságiak, és a rohamrendőrök vágtak rendet könnygázzal és viperával. A magyar szurkolók egy része "csürhe, csürhe" skandálással díjazta balhézó honfitársaik produkcióját.

Marseille - Viperával ütötték egymást magyar szurkolók és francia biztonságiak az izlandi meccs előtt, paprika spray-vel pedig olyanokat is lefújtak a biztonságiak, akiknek semmi köze nem volt balhéhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!