Sport

2016.06.08. 13:44

Rio 2016 - Ádámfi Attila: már láthatók az infrastrukturális fejlesztések

Budapest - Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója szerint bár Rio de Janeiro még mindig egy nagy építkezéshez hasonlít, az infrastrukturális fejlesztések mára már láthatóvá és használhatóvá váltak az augusztusi nyári olimpia városában.

Budapest - Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója szerint bár Rio de Janeiro még mindig egy nagy építkezéshez hasonlít, az infrastrukturális fejlesztések mára már láthatóvá és használhatóvá váltak az augusztusi nyári olimpia városában.

A magyar sportdiplomata, aki az IWF technikai delegátusaként járt az elmúlt napokban Rióban, hazatérése után nyilatkozott friss tapasztalatairól az MTI-nek.

"Most először érkeztem a pár nappal ezelőtt megnyitott új terminálra - említette érzékletes példaként -, mellyel a reptér kapacitása közel megduplázódik."

Előrelépés történt a metróhálózat fejlesztésében is:

"A kételyek ellenére Rió városvezetése megerősítette, hogy augusztus 1-től fog üzemelni a Copacabanát és Ipanemát az olimpiai központnak számító Barra városrésszel összekötő új metró, a 4-es vonal, amely a játékok egyik fő infrastrukturális hagyatéka lesz. Az első szerelvény május 22-én a teljes szakaszon sikeresen teljesítette a próbajáratot" - mondta, hozzáfűzve, hogy pár napja egy újabb villamosvonalat adtak át a belvárosban, és a stratégiailag is fontos utak egymás után készülnek el.

"Látogatásom során bejártuk a négy sportágnak - a súlyemelés mellett az asztalitenisznek, az ökölvívásnak és a tollaslabdának - otthont adó Riocentrót, amelyet már birtokba vett a szervezőbizottság - folytatta beszámolóját Ádámfi Attila. - Minden csarnokban megkezdték a lelátók és az irodák kiépítését, a súlyemelőcsarnokban már a dobogó is a helyén várja a mázsákat."

Szavai szerint komoly aggodalomra egyedül a több sportág bíróinak otthont adó szálloda állapota ad okot.

"Ez a hotel az ígéretek szerint július közepére, azaz alig két héttel az olimpia előtt fog elkészülni" - jelentette ki.

Az IWF főigazgatója a vizit keretében a szervezőbizottsággal többek között egyeztette a súlyemelés percre pontos napirendjét, a bírók és hivatalnokok szállításának menetrendjét, és egy új kezdeményezést is, amelynek keretében a nézők nem csak nézhetik, de ki is próbálhatják a Riocentróban megrendezésre kerülő négy sportágat.

Az MTI felvetésére, hogy a brazil sportminiszter keddi derűlátó nyilatkozata ellenére - amely szerint az augusztusi olimpia ideje alatt már nem kell tartani járványtól - sokan aggódnak világszerte a Brazíliát erőteljesen érintő zikavírus miatt, Ádámfi Attila megnyugtató választ adott. Ahogyan fogalmazott: "a hivatalos statisztikák mellett - melyek szerint jelentősen csökken a fertőzés, a megbetegedés kockázata az ottani téli hónapokban, így különösen augusztusban - fontosnak tartom megjegyezni, hogy látogatásom alatt egyetlen egy szúnyoggal sem találkoztam".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!