Sport

2016.06.21. 16:52

Nem féltik a mieinket Portugáliától

Debrecen, Berettyóújfalu - Erősek a luzitánok, de a magyar labdarúgó-válogatottnak is megvannak az erényei.

Debrecen, Berettyóújfalu - Erősek a luzitánok, de a magyar labdarúgó-válogatottnak is megvannak az erényei.

Minden várakozást fölülmúlóan teljesít az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott, Dzsudzsákék úgy vágnak neki a szerdai, portugálok elleni utolsó csoportmeccsnek, hogy vezetik a kvartettet. A Bernd Storck által vezényelt gárda Ausztriát 2–0-ra legyőzte, Izland ellen pedig 1–1-es döntetlent játszott, vagyis négy ponttal áll az élen.

Nem meglepő

Bokros Tibor kedden délelőtt írt alá a DVSC-TEVA alakulatához, a jobbhátvéd Balmazújvárosból érkezett Debrecenbe. A kontraktus megkötése apropóján megkérdeztük a játékost, meglepte-e a mieink remeklése Franciaországban.

– Nem okoztak meglepetést ilyen szempontból a srácok, ugyanis már az Eb-selejtezők és a pótselejtező során is ezt a masszív játékot nyújtották. A kontinenstornán pedig látszik, hogy lekerült róluk a teher, mindenféle nyomás nélkül futballozhatnak, meg merik csinálni a cselt és bátran játszanak. Hogy az eddigi két Eb-meccsünkből melyik tetszett jobban? Nem tudok dönteni, az osztrákokat nagyon taktikus játékkal fektettük két vállra, Izland ellen viszont végigtámadtuk a találkozót, kiemelkedően sokat passzoltunk és többet birtokoltuk a labdát, annak a meccsnek nem lehetett vereség a vége – fogalmazott a Loki új szerzeménye.

Bokros a portugálok ellen sem félti a piros-fehér-zöldeket. – Izland és Ausztria is megmutatta, lehet keresnivalója Ronaldóék ellen, hiszen mindkét gárda szerzett egy-egy pontot a luzitánoktól.

Nem hinném, hogy kikapunk szerdán este, bátran kell fociznunk és akkor nem lehet baj.

Az is elképzelhető, hogy a portugálok a győzelmi kényszer miatt görcsösebbek lesznek a szokottnál, ez pedig kedvezhet nekünk. A magyarok teljesítménye már így is lenyűgöző, ha a legjobb tizenhat között egy sztárokkal teletűzdelt válogatottal találkozunk, akkor sem vallunk majd szégyent. Egyébként pedig nem egyszer láttunk már olyat egy nagy tornán, hogy az esélytelenebbnek tartott csap legyőzte a favoritot.

Szervezettek vagyunk

Lente Lajost, a Loki Focisuli szakmai igazgatóját meglepte a magyar válogatott ennyire sikeres szereplése. – Bevallom, az Eb előtt nem számítottam rá, hogy ennyire jó és eredményes lesz a csapat. A pótselejtező számomra előrevetítette, hogy nem fogunk leégni, viszont ennyire sikeres produkcióra nem számítottam – kezdte a beszélgetést a debreceni szakember, aki a nem várt menetelés összetevőit is górcső alá vette. – Az osztrákok ellen nagy bravúrt hajtott végre a gárda, hiszen mindenki a sógorokat tartotta favoritnak. Bár Izland ellen nem nyertünk, a döntetlen, illetve a mutatott játék minden dicséretet megérdemel. Nagyon szervezetten futballoztunk, ráadásul nem is tudom, mikor láttam azt magyar válogatottól, hogy ennyit birtokolta a labdát, nyomást gyakorolva az ellenfelére. Ki kell emelnem, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány kiváló érzékkel cserélt, illetve jól alakította át a csapatot, amikor szükség volt rá. A német szakember taktikai húzásai bejöttek.

A szakmai igazgató elmondta reményeit és aggályát a szerdai mérkőzéssel kapcsolatban.

Akkor lehet esélyünk Portugália ellen, ha az eddigi meccsekhez hasonlóan motiváltak leszünk.

A Nagy Ádám, Gera Zoltán duó nagyszerűen szűrte az ellenfelek támadásait, most is nagy szükség lesz a kiemelkedő teljesítményükre, és akkor sikeresek lehetünk. Kicsi félsz azért van bennem, mert Ronaldóék az eddigi két összecsapásukon lényegében mindent kihagytak, remélem, az a bizonyos kocka nem most fordul meg. A magyar válogatottól mindenképpen továbbjutást várok, s a kieséses szakaszban bármelyik gárda ellen játszunk, nagyon kemény összecsapás lesz – fogalmazott Lente Lajos.

Csak egyszerűen örül neki

– Nagyon kellemes meglepetést okoztak a magyarok, azt hiszem, erre nem sokan számítottak. Mondhatnám, hogy erőn felül teljesítenek, de mivel már többször is képesek voltak magas színvonalon futballozni, így ez nem lenne helytálló.

Van tartása a csapatnak, látszik a fejlődés, mindenki hozzáteszi a játékhoz azt, amit tud.

Olyan dolgokat csinálnak, ami eddig nem volt megszokott tőlük, gondolok itt a passzolási, labdabirtoklási arányra. Látszik, hogy jól van összerakva az együttes, a szövetségi kapitánynak van elképzelése, meg meri húzni a szükséges lépéseket, ez egy tudatos munka eredménye. Nem tudom, az elmúlt években miért nem volt képes a válogatott ilyen produkcióra, nem szeretnék ítélkezni, sem találgatni, egyszerűen csak örülök annak, ami most van – vélekedett az MVFC-Berettyóújfalu NB I-es futsalcsapatának alapembere, Trencsényi János, aki a magyar válogatott csapatkapitánya is egyben.

A Trenyó becenévre hallgató játékos kíváncsian várja a szerda esti, Portugália elleni utolsó csoportmeccset. – A portugálok idáig nagyon nyögvenyelősek, biztosan felszívják magukat ellenünk, de nekünk ugyanúgy kell majd játszani, mint eddig. Hihetetlen, hogy még akár csoportelsők is lehetünk. Bárhogy is hozza az élet, már így is helytálltak Bernd Storck tanítványai – fogalmazott Trencsényi, majd hozzátette, biztos benne, hogy Magyarország bejut a legjobb tizenhat közé!

HBN-SZADÓ, BN, TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!