Sport

2016.05.29. 08:21

Skóciában lett bajnok a „kis Kokó”

Debrecen - Szilágyi Aurél skót bajnoki címmel a tarsolyában nagy álmot dédelget: világbajnok lenne.

Debrecen - Szilágyi Aurél skót bajnoki címmel a tarsolyában nagy álmot dédelget: világbajnok lenne.

Sporttörténelmi bravúr kötődik a debreceni születésű Szilágyi Aurél nevéhez: a mindössze 14 esztendős bokszoló első magyarként tudott diadalmaskodni a skót bajnokságban. A fiatal tehetség a 46 kilogrammos súlycsoportban nem talált legyőzőre, pedig az ökölvívással csupán néhány hónappal azelőtt ismerkedett meg.

Stoplis után bokszkesztyű

– A cívisvárosban még a labdarúgást űztem – kezdte a beszélgetést Aurél. – Szerencsére jól ment a játék, bekerültem a DVSC utánpótlás gárdájába. A családommal az Egyesült Királyságba, pontosabban Skócia fővárosába, Edinburgh-ba költöztünk, itt már csak hobbi szinten fociztam. A kevesebb mozgásnak köszönhetően kissé elhíztam, de életmódot váltottam, és sikerült megszabadulnom a feleslegtől.

A szorítók világával osztálytársai unszolására ismerkedett meg. Első klubjának tulajdonosa, Rab McEwan kifejezetten jó véleménnyel volt a magyar srácról. McEwan Aurél erősségeinek a kitartását, a gyorsaságát, valamint a „gyilkos” bal horgát tartotta. Honfitársunk szorgalmasan edzett, majd elérkezett a nagy nap, bemutatkozhatott a skót bajnokságon.

– Gyakorlatilag mindenkit megleptem, ugyanis 22 másodpercet töltöttem a ringben, és technikai KO-val diadalmaskodtam – elevenítette fel Szilágyi a finálét.

Aranyéremmel a birtokában nagy változás történt az életében, ugyanis egyesületet váltott. A beilleszkedés nem ment zökkenőmentesen, mivel két mester gyermekének is „szúrta a szemét”. Ekkor ismerkedett meg a korábban sikert sikerre halmozó öklözővel, Alex Arthurral, aki ráragasztotta a „kis Kokó” becenevet.

– A nehézségek miatt új együttesbe kerültem, ahol kifogástalanok a körülmények. Több példaképem is van: Kovács Kokó István, Amir Khan, valamint Alex Arthur. Jelentős céljaim vannak, szeretnék egyszer világbajnok lenni. Nagy hálával tartozom szüleimnek, családomnak, barátomnak, Jamie Buchannek, aki többszörös skót bajnok és az eddigi edzőimnek, akiknek a támogatásából sok erőt tudok meríteni – zárta mondandóját a fiú.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!