Sport

2016.05.13. 17:05

Élvezi a pörgést és a száguldást: a világ egyik legjobbja akar lenni a 15 éves pilótalány

Debrecen - Keszthelyi Vivien 12 évesen látogatott ki egy versenyre, ahol rögtön el is határozta, kipróbálja a „száguldást”. Az OXXO Motorsport üdvöskéje azóta kis túlzással ki sem száll az autóból. A Naplónak adott interjúban elmondta, az autósportban a nőknek többet kell teljesíteni az előítéletek miatt a férfiakkal szemben.

Debrecen - Keszthelyi Vivien 12 évesen látogatott ki egy versenyre, ahol rögtön el is határozta, kipróbálja a „száguldást”. Az OXXO Motorsport üdvöskéje azóta kis túlzással ki sem száll az autóból. A Naplónak adott interjúban elmondta, az autósportban a nőknek többet kell teljesíteni az előítéletek miatt a férfiakkal szemben.

„Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt” – a világ legfiatalabb női zárt karosszériájú gyorsasági autóversenyzője, Keszthelyi Vivien is így járt, mikor 12 évesen kilátogatott egy versenyre, ahol rögtön el is határozta, kipróbálja a „száguldást”. Az OXXO Motorsport üdvöskéje azóta kis túlzással ki sem száll az autóból. Nemrégiben az Audi Sport is felfigyelt kivételes tehetségére, és beválasztotta utánpótlás programjába, az Audi Sport racing academy elnevezésű képzésébe. A debreceni születésű Vivien a Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban elmondta, bár nagyon sok elfoglaltsággal jár a profi sportolói karrier, mégsem bánja, nem hiányzik neki az „átlagos élet”, hiszen azt csinálhatja nap mint nap, amit szeret.

Mikor elhatároztad, hogy gyorsasági autóversenyző leszel, gondoltad, hogy rövid időn belül ekkora sikereket fogsz elérni? A családod hogy fogadta a döntésedet?

Keszthelyi Vivien: Nem gondoltam volna. Hihetetlen, hogy csak két éve vagyok a motorsportban, és „ilyen hamar” eljutottam az Audi Sporthoz. Szüleim természetesen először féltettek, le akartak beszélni róla, de nem hagytam magam, végül megegyeztünk, hogy kipróbálhatom, és ha a tehetségem is megvan, folytathatom. Szerencsére néhány tesztet követően pozitív visszajelzéseket kaptam, így versenyen is elindulhattam. Ők pedig azóta is mellettem állnak.

Nemrégiben leigazolt az Audi Sport versenyakadémiája. Mit vársz ettől a lehetőségtől?

Keszthelyi Vivien: Teljes körű támogatást kapunk, alaposan felkészítenek a versenyzői karrierünkre. A két-, maximum hároméves Audi Sport versenyakadémia programja különböző modulokat tartalmaz, amin keresztül haladunk. A vezetési gyakorlatok téli edzéseket és pályaedzéseket is tartalmaznak Európa különböző országaiban. Ezen felül pedig szakemberek avatnak be minket a PR, a szponzoráció, az autószerelés, a fitness és a táplálkozástudomány rejtelmeibe, illetve a mentális felkészítésünket sem hanyagolják el. A program átfogó mentorálást ad a későbbi magasabb kategóriás versenyekre. Aki itt végez, az egészen biztosan készen fog állni a profi autóversenyzésre, így a DTM-re is, ami a célom.

Óriási tehetségként emlegetnek, hogy tudsz megbirkózni az elvárásokkal?

Keszthelyi Vivien: Az elvárások mindig saját magammal szemben alakulnak ki a felkészülési szintemnek megfelelően.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

Keszthelyi Vivien: Több mindenre is szívesen emlékszem és büszkeséggel tölt el: 2014-ben a Suzuki Cup Austria promótere egyedüli magyar versenyzőként meghívott egy futamra, ahol a felnőtt nemzetközi mezőnyben mindjárt a 4. helyen végeztem. Az Audi Sport szerződés pedig az eddigi legnagyobb elismerés.


Fotó: OXXO Motorsport


Mik a terveid, mit szeretnél elérni autóversenyzőként?

Keszthelyi Vivien: Tudatosan készülünk a felnőtt karrieremre, minden év egymásra épül és a hosszú távú tervemnek rendeljük alá. A legelső szezonom a tapasztalatszerzésről szólt, tavaly pedig már a dobogós helyekért harcoltam. Idén feljebb lépve a Túraautó Országos Bajnokságban indulok. Ebben a sorozatban a jelenlegi Audi TT Cup racerhez hasonló autók ellen és között fogok versenyezni, az eddigi lehetőségektől eltérően, még jobb feltételekkel a felkészülés jegyében. Ezért a korábbiakkal ellentétben reális célom a dobogós helyezés. Mivel tapasztalt, többszörös Európa-bajnok pilóták is indulnak a kategóriában, vagy olyanok, akik több éve ekkora, vagy ennél nagyobb teljesítményű autóval versenyeznek, komoly kihívás az élmezőny elérése. Hosszabb távon az álmom és a célom elérni a DTM-et és ott versenyezni, ez a túraautó kategória csúcsa. Szeretnék a világ egyik legjobb pilótája lenni.

Sok lemondással jár az álmaid megvalósítása? Megéri?

Keszthelyi Vivien: A 2016-os évben már olyan intenzív és sűrű a felkészülésem, annyi az elfoglaltság, hogy magántanuló lettem. De nem hiányzik az „átlagos élet”, ezt élvezem igazán. Örömmel tölt el, hogy egy ilyen professzionális környezetben és professzionális emberekkel folytathatom tovább a karrierem. Mindent meg fogok tenni, hogy a maximális teljesítményt tudjam nyújtani, száz százalékosan csak a motorsportra koncentrálok.

Van kedvenc versenypályád, versenyautód?

Keszthelyi Vivien: A szívemhez legközelebb álló pálya a Nürburgring, mivel elég technikás és egyben gyors is, de emellett ott van a Nordschleife is, azt is szeretem. A kedvenc versenyautóim az Audi típusai, az RS5 DTM és emellett az R8 LMS, nem utolsó sorban pedig a TT Cup Racer.

Milyennek ítéled a nők helyzetét a sportágadban?

Keszthelyi Vivien: Az autósportban nagyon ritkák a női sportolók, főleg azok, akik sikeresek is. Többet kell teljesíteni az előítéletek miatt a férfiakkal szemben, emiatt nagyon kitartónak kell lennie egy nőnek ebben a sportban ahhoz, hogy elérje a céljait.

Debrecenben születtél, de már Budapesten élsz. Hogy viszonyulsz a cívisvároshoz?

Keszthelyi Vivien: A szülővárosom valóban Debrecen, azonban évente már csak két-három alkalommal tudok ellátogatni a cívisvárosba, ahol a mai napig vannak ismerőseim. Sajnos olyan szintű elfoglaltsággal jár a profi autóversenyzés, hogy folyamatosan utazok szerte Európában.

Fiatal korod ellenére komoly gondolkodásról tettél tanúbizonyságot, mikor jótékonysági célokra ajánlottad fel az első fizetésed. Miért fontos számodra, hogy másokon segíts?

Keszthelyi Vivien: Amikor 2013-ban elkezdtem a versenyzést, az első szurkolók és rajongók között megkeresett és aláírást kért tőlem egy mozgássérült fiú, akinek a története, illetve a helyzete mély benyomást tett rám. Akkor ott eldöntöttem, hogy a későbbiekben, a lehetőségeimhez képest segítem a hasonló sorsú, vagy hátrányos helyzetű gyerekeket.


Névjegy: Keszthelyi Vivien

  • Született: 2000. december 7., Debrecen
  • Sportág: gyorsasági autóversenyző
  • Magasság: 175 cm
  • Csapata: OXXO Motorsport

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!