Sport

2016.04.03. 18:11

Egy dan 20 év kihagyás után

Debrecen - Újra kezdte a kick-bokszot, amit 18 évesen, Eb-bronzérmesként hagyott abba.

Debrecen - Újra kezdte a kick-bokszot, amit 18 évesen, Eb-bronzérmesként hagyott abba.

Sokszor rácsodálkozhatunk, milyen apró momentumok befolyásolják a sorsunkat, ami, ha tényleg megvan írva, akkor előbb utóbb úgyis abba az irányba terelődik. Hogy az 1992-ben, 17 évesen felnőtt Európa-bajnoki bronzérmet szerző Kémery Orsolyának így volt-e megírva nem tudhatjuk, de lehet, nem ezt a sportágat választja, ha diákként nem lett volna hajlamos egy kis csibészségre. Akkor 1987-ben nem küldték volna ki egy óráról a folyosóra, és nem találkozott volna éppen akkor Ignéczi Lászlóval, az ismert kick-boksz edzővel.

Távol a balettől

– Nem voltam kirívóan rossz kislány, de a Dózsa György iskolában egy krétadobálás utolsó mozzanataként engem vett észre a tanár, így mehettem a folyosóra, ahol éppen toborzó plakátot ragasztott fel a falra Ignéczi. Miután megtudta a kiküldésem okát, hívott, menjek el az edzésükre a Báthory SE-be. Nem tudtam én akkor semmit a kick-bokszról, de néhány osztálytársammal elmentünk, aztán néhány edzés után csak én maradtam ott, mert tetszett a keménysége, a balett és hasonló lányos dolgok távol álltak tőlem.

Hogy mennyire nem a pöttyös lányregények világában élt, mutatja, Orsi öt év alatt nagyon sok érmet, főleg aranyat gyűjtött be a korosztályos versenyeken és 17 évesen felnőtt válogatott lett. Újoncként ő is képviselhette 1992-ben a magyar színeket Várnában, az Európa-bajnokságon semi és light-kontaktban is, olyan kiválóságok társaságában, mint Pesuth Rita (szintén újoncként), a debreceni Szepessy Andrea vagy Katona Barnabás és Hugyetz Lajos. A bolgár tengerparti városban light-kontaktban megszerzett bronzérmének az értékét az is növelte, hogy első világversenyén a 65 kilogrammos súlycsoportban kellett indulnia.

- Mivel a többiket esélyesebbnek látták a jó eredmény elérésére, ők a saját súlycsoportjukban versenyezhettek, nekem meg maradt a 65 kiló. Ám még a minimális 60-t sem értem el, így a mérlegeléskor egy fél literes dobozos kólát rejtettem a tréning ruhámba.

Váratlan leállás​

Miután az 5-6 kilós súlykülönbség sem akadályozta meg az Ignéczi-tanítványt az éremszerzésben mindezt ráadásul újoncként, azt várná az ember, hogy ez csak egy sikersorozat kezdete. Ám a szépreményű Kémery Orsolya másként gondolta, mert alig két év múlva, sokak meglepetésére, szögre akasztotta bokszkesztyűit. Előtte nem találta már elég motiválónak az 1993-as világbajnoki szereplést sem, pedig a válogatott edzőtáborázásán is részt vett.

– Addigra teljesen besokalltam, kiégtem, mert évente 25-30 versenyen, több edzőtáborban vettem részt, és 18 évesen úgy éreztem más is érdekel az életből, nemcsak a kick-boksz, többek között a barátom, aki a férjem is lett.

Később jöttek a gyerekek, akik közül a kisebbik, a 11 éves Erik már szintén püföli a zsákokat, 13 éves lánya, Kitti viszont a röplabdával jegyezte el magát. Édesanyjuk ugyan, csak három éve kezdett el újra edzésekre járni, de otthon azért gyakran zsákolt és más testmozgást is rendszeresen végzett munkája mellett.

- A leállásom után még megkeresett Laci, hogy menjek vissza, sőt szóba került külföldi profi versenyeztetés is, de aztán nem lett belőle semmi, igaz azt a párom sem nézte volna jó szemmel. Később látva, hogy ki mire vitte a sportágban, gyakran kacérkodtam a visszatéréssel, de csak három éve határoztam el magam. Igaz, kellett hozzá egy régi ismerős, aki nem hagyott békén, amíg el nem jöttem vele a Hódosba edzeni Papához.

Piros után fekete

Papa, azaz Papp Sándor korábban szintén a Báthory SE-ben tartott foglalkozásokat, így jól ismerte Orsit, bár nem ő edzette. Örült az akkor 37 éves, kétgyermekes egykori sokszoros bajnok váratlan jelentkezésének. Tudta, nem lesz vele nehéz dolga, mert a kihagyás alatt is jó karban tartotta magát, a sportág alapjai meg a kisujjában vannak. Mivel Eb-érmesként és piros övesként hagyta abba aktív pályafutását, adott volt a lehetőség a következő fokozat, a fekete öv, azaz az egy dan megszerzésére. Bár először ez egy övvizsgán csak egy poénként hangzott el közöttük, valóság lett belőle, és idén februárban Orsi sikeres vizsgát tett, ami a nők között elég ritka. Hogy seniorként újra versenyezni fog-e, az több dologtól függ. Az egyik: talál-e a felkészüléshez megfelelő edzőpartnert, mert ismét magasra tette a lécet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!