Sport

2016.03.22. 13:30

Béke Attila a RabócsiRing élő legendája

Debrecen, Máriapócs - Nemzetközi ralikrossz parádét rendeznek a 20 éves születésnapját ünneplő RabócsiRingen.

Debrecen, Máriapócs - Nemzetközi ralikrossz parádét rendeznek a 20 éves születésnapját ünneplő RabócsiRingen.

Minden idők legerősebb magyar mezőnye mellett Közép-Európa csúcspilótái is tiszteletüket teszik a vasárnap és hétfőn megrendezendő máriapócsi ralikrossz viadalon. A húsvéti autóversenyen – csak az előnevezések alapján – közel 140 pilóta várja a majd rajtot.

Remek közösség

Ott lesz az országos amatőr bajnoki futam indításnál Béke Attila, aki a RabócsiRing két évtizedét lényegében a pályán élte meg, hiszen a debreceni pilóta már a kezdetekkor is nyomta a gázt a máriapócsi katlanban.

– Rengeteget változott minden, természetesen a pálya is sokat fejlődött, de én mégsem ezt szeretném kiemelni. Számomra a legpozitívabb változást az jelentette, ahogy ez a közösség egy baráti, már-már családi közösséggé formálódott. Eleinte mintha még egy kis ellentét is feszült volna a helyiekkel, ami talán a Debrecen–Nyíregyháza rivalizálásból fakadhatott. Ahogy jöttek az eredmények – háromszor is bajnok lettem –, kivívtam az elismerésüket, és szép fokozatosan megváltozott minden. Napjainkban már sokkal emberségesebb, barátságosabb az a légkör, ami a versenyeket jellemzi – fogalmazott a BMW-t hajtó pilóta, aki több tucatnyi viadalon állt rajthoz a RabócsiRingen, majd a kétezres évek elejétől kihagyott 7-8 évet, amit utólag már megbánt egy kicsit.

Pimaszkodó fiatalok

– Az elmúlt idényben visszatértem a ralikrosszhoz, s újra kezdem felvenni a ritmust. Az anyagi lehetőségeinkhez képest elég jó autót állítottunk össze, s úgy érzem, a rutinommal még tudok meglepetést okozni. A fiatalok már kezdenek beszólogatni a depóban, amire a pályán akarok válaszolni! Bízom benne, hogy borsot tudok törni az ellenfeleim orra alá! – mondta sokat sejtetően a 43 esztendős ralis, aki már nem egyedül képviseli a családot, ugyanis a fia is rendszeres résztvevőjévé vált a máriapócsi versenyeknek. – A vér nem vált vízzé, a fiam is letette a névjegyét, a Ladájával remek eredményeket ért el a RabócsiRingen. Remélem, egyre jobb és jobb lesz! – büszkélkedett Béka Attila a Hajdú-bihari Naplónak.

A nagyágyúk

Előre borítékolható, hogy a húsvéti küzdelem igen magas színvonalú lesz, legyen szó bármelyik mezőnyről. A SuperCarsban, azaz a király kategóriában a címvédő Kárai Tamás (Audi A1) már tavaly ősszel bemutatta 570 lóerős bivalyerős versenyautóját, amit azóta tökéletesítettek, így nem lehet más célja, mint megvédeni elsőségét. A közelmúltban a SlovakiaRingen megrendezett viadalon Kiss Pál Tamás (Peugeot 208) végig brillírozott az új technikával, s megnyerte az évadnyitó futamot. A két pilóta elszántságát és agilitását megmutatta az egyik előfutam azon párharca, amelyből nem csak ők, de a karosszéria elemek is rosszul jöttek ki. Az indulók között láthatjuk majd, a második helyen végzett a Team Austria pilótáját Max Puchert (Ford Fiesta), aki résztvevője az Európa-bajnokságnak. A kategóriát és designt váltó Mózer Attila (Skoda Fabia) meglepetést okozhat az élmezőnynek.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!