Sport

2015.12.16. 14:01

Óriási pofon volt ez az egész kéziszakágnak

Debrecen - Komáromi Ákos mester­edző szerint túl sok a külföldi a honi bajnokságban, s ez kihatott a válogatottra is.

Debrecen - Komáromi Ákos mester­edző szerint túl sok a külföldi a honi bajnokságban, s ez kihatott a válogatottra is.

Megdöbbentő vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott Lengyelországtól a Dániában zajló világbajnokságon. A polákok 24–23-as győzelme azt jelentette, a mieink nem jutottak a legjobb nyolc közé, s így nagyon messzire kerültek a riói olimpián való szerepléstől. A kudarc okait boncolgatta a Napló Komáromi Ákossal, a debreceni edzőlegendával.

Tanácstalanság

– Nem láttam a lengyeleket játszani korábban, de mivel az utóbbi időkben mindig legyőztük őket, ezért én is magabiztos diadalra számítottam. Bár kissé aggodalomra adott okot, hogy szélsőséges teljesítménnyel rukkolt elő a csapat a tornán: a Mon­tenegró ellen nagyon gyenge produkciót mutattunk be, viszont a dánokat parádés játékkal győztük le. Sajnos a nyolcaddöntőben a Bulatovicsék elleni kézilabdázást ismételték meg a mieink. Mivel a rivális nem volt egy erős alakulat, ilyen produkcióval is lett volna esélyünk a továbbjutásra – kezdte a visszatekintést a Lokival és az Elektromos férfi csapatával is bajnoki címet szerző mesteredző.

– Kiábrándító kezdés után, Hornyák Dóra bámulatos játékának is köszönhetően átvettük a vezetést, ám ebből tartósan nem tudtunk megélni. Tomori kiválása érzékenyen érintett bennünket, bár az átlövő addig nem nyújtott jó produkciót, amíg a pályán volt. A hajrában teljes tanácstalanság tükröződött a játékosainkon, sőt a kapitányunkon is. Olyan volt, mintha bennünket nyomott, a lengyeleket pedig spannolta volna a tét. Ilyen játékkal nem érdemeltük meg, hogy a legjobb nyolc közé jussunk.

Ez a magyar mezőny

Komáromi Ákos szerint ez egy óriási pofon a sportág számára. – Lehet, túlzott elvárásokat támasztottunk a válogatottal szemben, amikor a legjobb nyolc közé, sőt az elődöntőbe vártuk a lányokat. Tudomásul kell venni, jelenleg ez a magyar mezőny! Sajnos túl sok külföldi játszik a bajnokságunkban – fogalmazott a debreceni hölgykoszorúval ötszörös kupagyőztes szakember, akitől megkérdeztük, szükségesnek érezne egy esetleges kapitányváltást?

– Németh Andrást a női szakágban tevékenykedő legjobb edzőnek tartom, viszont azt éreztem, mintha ő sem lett volna formában a vébé egyes periódusaiban. Nem biztos, hogy most a kapitányváltás a legjobb megoldás, de ha új trénert kellene kinevezni a posztra, akkor Elek Gábornak szavaznék bizalmat. Nagyon jó képességű szakembernek tartom, s akár a Ferencváros mellett is elvégezhetné a munkát – vélekedett hazánk egyik legelismertebb kézilabda edzője.

HBN–Boros Norbert


Hogyan juthat még ki a válogatott az olimpiára?

A magyar női kézilabda-válogatott a lengyelek elleni nyolcaddöntős vereség után már csak akkor juthat ki a márciusi, olimpiai kvalifikációs tornára, ha Norvégia megnyeri a dániai világbajnokságot, Montenegró pedig a legjobb hétben végez. Ebben az esetben a norvégok a tavalyi Eb-n második helyen záró spanyolokat kijuttatják az olimpiára. A vb-n már búcsúzott Eb-harmadik svédek és az Eb-hatodik magyarok a földrészi plusz kvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán, mivel – norvég aranyérem esetén – Európa, mint legjobb földrész plusz részvételi lehetőséget kapna.


Budapest - Lemondott posztjáról Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya azok után, hogy csapata csak a 11. helyen végzett a dániai világbajnokságon - jelentette be szerdai sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke. Németh utódját januárban jelölik ki.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!