Sport

2015.12.20. 09:46

Mihály Kata aranyérmet nyert a felnőtt vívók Országos Bajnokságán

Debrecen - A pénteki selejtezőket követően négy debreceni vívhatott az Exim Bank felnőtt Országos Bajnokság 32-es főtábláján. Mihály Kata a női párbajtőr egyéni versenyében nem talált legyőzőre, és megérdemelten állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Debrecen - A pénteki selejtezőket követően négy debreceni vívhatott az Exim Bank felnőtt Országos Bajnokság 32-es főtábláján. Mihály Kata a női párbajtőr egyéni versenyében nem talált legyőzőre, és megérdemelten állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A pénteki napon 426 vívó vágott neki az egyéni küzdelmeknek és a nap végére minden fegyvernemben a legjobb 32 versenyző folytathatta a küzdelmeket. A debreceniek közül Fekete Laura, Mihály Kata és Pártos Zsófia a párbajtőröző hölgyek mezőnyében kvalifikált a második napra, a férfi kardozóknál pedig Urbán Ádám várhatta a szombati folytatást. Közel került még a legjobb 32-höz Serra Solt a férfi párbajtőrben, Karácsony Andor a férfi kardban, valamint Vértesi Lili párbajtőrben, azonban őnekik ezúttal egy-két tussal kevesebbet sikerült beadni a kelleténél.

Szombaton először a hölgyek álltak pástra. Mihály Kata esélyeshez méltón könnyed győzelmet aratott a legjobb 16 közé jutásért, hasonló módon járt el Pártos Zsófia is. A harmadik hölgy Fekete Laura egy végletekig kiélezett asszóban egy tusos vereséget szenvedett.

Pörögtek az események, a debreceni szurkolók magukhoz sem tértek és Mihály Kata már következő ellenfelén is túl volt. Maradt tehát Pártos Zsófia asszója szintén a nyolcért. A remek helytállás és a nagyszerű tusok ellenére azonban ezúttal elmaradt a két döntős helyezés. Sebaj, mert Mihály újabb asszóban csillantotta meg tehetségét. Ezen a napon ez volt számára a legszorosabb. 13-12-es győzelmét követően fogadhatta a BVSC-s Révész Julianna gratulációját és készülhetett az elődöntőre, amelyet szintén remek vívással 15-10-re lelépte Várnai Vivient. Mihály két éven belül már másodszor készülhetett a felnőtt magyar bajnokság döntőjére.

Eközben a kerekesszékes párbajtőrözők is nekilendültek. Göttlinger Dániel és Sáfrán Sándor egyaránt remek vívással kerültrek az ob elődöntőjébe. Sáfrán és Göttlinger ugyanazon ellenféltől kaptak ki, csak Sáfrán az elődöntőben, míg Göttlinger a döntőben. Az ezüst és a bronzérem egyaránt nagyon szépen csillogott a versenynap végén.

Az esti döntők előtt még a férfi kardozók is nekidurálták magukat. Urbán Ádámnak egy Dávid és Góliát küzdelem jutott osztályrészül, ahol az athéni olimpia ezüstérmese, a kétszeres felnőtt világbajnok és sokszoros egyéni magyar bajnok Nemcsik Zsolt játszotta Góliát szerepét. A debreceniek 17 éves tehetsége nem törődve az esélyekkel az első félidőben 8-4-re vezetett a kardvívás élő legendája ellen. Nemcsik a szünet után azonban megmutatta, hogy miért is ő az esélyesebb. A 15-12-es vereség mindenképpen megsüvegelendő , annak tudatában pedig méginkább, hogy Nemcsik Zsolt a verseny végén az ezüstérmet is megszerezte.

Mihály Kata döntője is álomszerűen kezdődött. A debreceni hölgy folyamatosan gyújtotta a lámpákat. Döntőbeli ellenfele a békéscsabai Bohus Réka csak kapkodta a fejét, hogy megint folyamatosan csak ő kapja a tusokat. A debreceni azonban nem volt hajlandó felébredni az álomból, és a dobogó legfelső fokán talán már ő is képes volt elhinni, hogy a 2015-ös év női párbajtőr magyar bajnokát Mihály Katának hívják.

- DHSE-PMD -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!