Sport

2015.11.03. 14:48

Rengeteg embert érdekelt, hogy működik az Ajax utánpótlása

Debrecen - Az Ajax utánpótlásképző modelljével is megismerkedhettek az edzők a Debreceni Futball Egyetemen.

Debrecen - Az Ajax utánpótlásképző modelljével is megismerkedhettek az edzők a Debreceni Futball Egyetemen.

„Játssz ésszel!” – így hangzott a hivatalos szlogenje annak az edzőkonferenciának, melyet a néhány hete elindított programsorozat, a Debreceni Futball Egyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség égisze alatt rendeztek kedden a Nagyerdei Stadionban található Hallban.

Az esemény óriási érdeklődés mellett zajlott, nem kevesebb, mint kilencszáz, a labdarúgásban dolgozó szakember volt kíváncsi rá, amely során többek között megismerkedhettünk a négyszeres BEK/BL-győztes, holland Ajax Amsterdam utánpótlásmodelljével is.

Egyszer majd mi oktassunk

Az eseményt Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektorának beszéde nyitotta meg, elhangzott: Magyarország a Puskásék-féle Aranycsapatnak köszönhetően még mindig futballnemzet.

A város első embere, Papp László kijelentette, nagy örömmel vette tudomásul, hogy értő fülekre és szemekre talált a program. – Debrecen kicsit olyan, mint egy kísérleti laboratórium, minden adott a jó futballhoz, felépült a stadion és a labdarúgó-akadémia, de a sikerhez a megfelelő produktum is elengedhetetlen, csak akkor lesznek többen a lelátókon – mondta a polgármester, aki szerint fontos, hogy a szakma nyitott legyen az újra, s a tanultakat vegyítse a magyar sajátosságokkal.

Bács Zoltán egyetemi kancellár kiemelte, fontos volt felismerniük, hogy komoly tudományos és kutatási háttér is áll egy-egy nagy futballsiker mögött. Bács emellett reményét fejezte ki, hogy egyszer majd újra a magyar futballtól tanulhat a világ labdarúgása.

HBN-TN


Az amszterdami modell

A megnyitót követően az Ajax FC két elismert szakemberét, Patrick Ladrut és Sander de Goedebjh-t mutatta be Hegedüs Tamás, a Debreceni Futball Egyetem főszervezője. Mindkét tréner komoly szerepet játszik a világszerte elismert holland klub utánpótlásképzésében, utóbbi pedig Louis van Gaal, a Manchester United jelenlegi szakvezetőjének is volt a segítője, amikor még az Ajaxot irányította. Az egyesületben egyébként korábban olyan csillagok játszottak, mint Johann Cruijff, Patrick Kluivert, Edgar Davids vagy Marco van Basten. A holland trénerek előadását feszült figyelemmel kísérte a majd ezerfős hallgatóság.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!