Sport

2015.07.30. 14:39

Trónok helyett ifjú titánok harca a debreceni salakpályán

Debrecen - Komoly riválisok, lengyel, orosz, ukrán, lett és cseh favoritok ellen kell bizonyítania Benkőnek.

Debrecen - Komoly riválisok, lengyel, orosz, ukrán, lett és cseh favoritok ellen kell bizonyítania Benkőnek.A második felvonást rendezik a junior Európa-bajnokság debreceni elődöntőjéből augusztus 1-jén 16 órától a Gázvezeték utcai salakstadionban. Köztudomású, a viadal pünkösdhétfőre volt kiírva, ám eső miatt félbeszakadt a derbi, s most, szombaton rendezik meg újra a kvalifikációs versenyt. (A szabályok értelmében teljesen új megmérettetés indul szombaton, azaz a májusban lezajlott három futam olyan, mintha meg sem történt volna.)

Már most jó nevek

A 21 éven aluliak kontinentális seregszemléjén 10 ország 16 versenyzője küzd a továbbjutást jelentő első öt helyért. Lengyelországból Kacper Woryna, Maksym Drabik, Bartosz Smektala és Alex Zgardzinski, Ukrajnából Sztaniszlav Melnicsuk és Makszim Roszoscsuk, Lettországból Andzejs Lebedevs, Oroszországból Vadim Taraszenko, Csehországból Eduard Krcmar és Michal Skurla, Romániából Dragos Moosz, Szlovákiából Mihal Tomka, Szlovéniából Nick Skorja áll starthoz, míg hazánkat főversenyzőként Benkő Roland és Tabaka Róbert, míg tartalékként Bárány Márk képviseli. Eredetileg az ukrán Olekszendr Loktajev is tagja volt a mezőnynek, ám az ifjú klasszis megbukott egy doppingteszten (a szervezetében THC-t, a marihuána egyik összetevőjét találtak), ezért felfüggesztették a versenyzői engedélyét.

Benkő bizakodó

Bár Loktajev nem jön Debrecenbe, így is akad bőven olyan versenyző, aki jó eséllyel pályázik a továbbjutásra, hiszen többen a lengyel extraligában, vagy első osztályban küzdenek hétről hétre. – Ha csak a versenyek számát és az eddig elért eredményeket nézzük, akkor nem sok esélyem lenne ellenük, viszont mindenki ember, így valamennyien verhetőek – reflektált a felvetésre Benkő Roland. – A rendszeres versenyzési lehetőséggel valóban előnyben vannak, ám egy tökéletes felkészüléssel – értem ezt mentálisan és motorikusan is –, elérhető a bravúr. Húszéves vagyok, már csak idén és jövőre motorozhatok a juniorok között, így most kell bizonyítanom. Úgy érzem, elvárható tőlem a továbbjutás, s ezért mindent elkövetek majd a pályán – mondta határozottan a vaspapucsos. Benkő elárulta, szerdán Debrecenben edzett, s úgy érzi, jól sikerült a motorok beállítása, így bizakodva várja a szombati derbit.

Rutinszerzés

A másik magyar főversenyzőnek, Tabaka Róbertnek egészen más céljai vannak, a 18 esztendős debreceni salakos a rutinszerzés és tanulás céljából ül motorra az Európa-bajnoki elődöntőben. Tabaka József öccse hozzátette, ha sikerülne pontot szereznie, annak már nagyon örülne.

A szombaton megrendezendő verseny délelőttjén, 10.30-tól lesz a kötelező edzés a Gázvezeték utcai salakstadionban, amire nem kell belépőt váltani. A 16 órakor kezdődő viadalra a 14 éven aluli gyerekek ingyen mehetnek be.

Még egy névre várva

A debreceni Eb-elődöntő 9-es startszáma még gazdára vár, ugyanis az osztrák Jannik Klein sérülés miatt visszalépett a versenytől. A megüresedett helyre a horvátok nevezhettek volna indulót, ám ők elálltak a lehetőségtől, így most a FIM Europe illetékeseinek a kezében a döntés, kinek szavaznak bizalmat erre a viadalra. Amennyiben nem lesz új pilóta, úgy a 17-es startszámú tartalék, Bárány Márk lesz részese a mezőnynek.


Startlista

1. Eduard Krcmar (Csehország)

2. Kacper Woryna (Lengyelország)

3. Vadim Taraszenko (Oroszország)

4. Benkő Roland (Magyarország)

5. Bartosz Smektala (Lengyelország)

6. Dragos Moosz (Románia)

7. Alex Zgardzinski (Lengyelország)

8. Andzejs Lebedevs (Lettország)

9. ?

10. Michal Skurla (Csehország)

11. Mihal Tomka (Szlovákia)

12. Maksym Drabik (Lengyelország)

13. Makszim Roszoscsuk (Ukrajna)

14. Nick Skorja (Szlovénia)

15. Tabaka Róbert (Magyarország)

16. Sztaniszlav Melnicsuk (Ukrajna)Tartalék:

17. Bárány Márk (Magyarország)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!