Sport

2015.07.10. 11:37

Magyar sportdiplomáciai siker dzsúdóban

Debrecen - Az egykori olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Csősz Imre az IJF (Nemzetközi Judo Szövetség) ellenőreként tevékenykedik. A debreceni sportember a Budapest GP-n debütált – közmegelégedésre.

Debrecen - Az egykori olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Csősz Imre az IJF (Nemzetközi Judo Szövetség) ellenőreként tevékenykedik. A debreceni sportember a Budapest GP-n debütált – közmegelégedésre.

A magyar dzsúdórajongók nagy örömére Ungvári Miklós aranyérmet szerzett a Budapest GP 73 kilogrammos súlycsoportjában, ám sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett a magyar szövetség: Csősz Imre IJF-sportellenőrként kapott feladatot.

- Megtiszteltetés volt számomra, hogy Marius Vízer úr, az IJF elnöke felkért a feladatra – kezdte Csősz Imre. – Egy percig sem volt számomra kérdés, hogy elvállalom az ellenőri munkát.

Az IJF-elnök jól ismeri az egykori nehézsúlyú klasszist, korábban Marius Vízer a nagyváradi dzsúdóklub tulajdonosaként több magyar versenyzőt is leigazolt, többek között Csősz Imre is tagja volt a váradiak BEK-győztes együttesének. A hajdúsági szakember szervezőként is bizonyította rátermettségét, a 2007-es debreceni csapat Eb-n oroszlánrészt vállalt a feladatok elvégzéséből.

Csősz Imre a Budapest GP szerdai versenynapjától kezdve látta el a sportellenőri munkát.

- Nagyon sok segítséget kaptam a magyar kollégáktól, külön köszönet Gosztonyi Balázsnak, Huszár Balázsnak és Vészi Klárának. Szeretném megköszönni az egykori világbajnok, az IJF ellenőri bizottságát vezető Daniel Lascau támogatását is, aki a szárnyai alá vett, és lépésről lépésre magyarázta el a teendőket. Szerteágazó a komisszári feladat, figyelni kell minden apró részletre: a csapatok megérkezésére, elszállásolására, a mérlegelésre, a versenylebonyolításra, a doppingvizsgálatokra, az öltözők és a bemelegítőterem állapotára, de elsősorban a csarnok megfelelő berendezésére, az IJF-szabályok szerint. A feladat sok munkával, utazással jár, a világszövetség által szervezett versenyeket a helyszínen kell felügyelnem.

Csősz Imre számára komoly előnyt, elismerést jelent a nemzetközi színtéren eltöltött sok-sok év, s a kiemelkedő eredmények.

- Amellett, hogy nagyon megtisztelő, nem egyéni sikerként könyvelem el megbízatást, a felkérés a magyar dzsúdó erejét, elismertségét is tükrözi. Magyar dzsúdós sportdiplomata eddig nem töltött be ilyen pozíciót. Tóth László, a magyar szövetség elnöke elmondta, régen szerettek volna egy magyar szakembert erre a területre. Igyekszem a legjobb tudásom szerint végezni a munkámat, hosszú távra tervezek.

Az IJF illetékesei elégedettek voltak Csősz Imre budapesti bemutatkozásával, kijelölték számára a következő feladatot. Az egykori nehézsúlyú klasszis Mongóliában, az Ulaanbaatar GP-n látott el komisszári teendőket.

- Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az IJF-elnök Marius Vizer úr már jelezte, hogy az augusztusban, a kazahsztáni Asztanában megrendezésre kerülő világbajnokságon is számít a munkámra – zárta mondandóját Csősz Imre.

- Balogh Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!