Sport

2015.07.23. 09:57

Eb-bronzot nyertek a DEAC kosarasai

Debrecen, Székesfehérvár - A magyar U20-as válogatott harmadik helyezést ért el a B-divíziós Európa Bajnokságon, ezzel kiharcolta a legjobbak közé való feljutást.

Debrecen, Székesfehérvár - A magyar U20-as válogatott harmadik helyezést ért el a B-divíziós Európa Bajnokságon, ezzel kiharcolta a legjobbak közé való feljutást.

A július 9-19. között megrendezésre kerülő székesfehérvári kontinensviadalon a magyar nemzeti csapatban két debreceni játékos is tevékeny részese volt a sikernek. A feljutásról döntő bronzmérkőzésen Nagy Benedek kezdőként léphetett pályára, míg Andrássy Géza a végjátékban nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet.

A tehetséges debreceni hátvéd, Nagy Benedek már évek óta meghatározó tagja a korosztályos válogatottaknak, s a DEAC NB 1/B-s csapatában is letette már névjegyét. Andrássy Géza tavaly még az U 18-as válogatottban szerepelt, míg idén már a nála egy évvel idősebb korosztály nemzeti csapatába is behívót kapott.

A Szolnoki Olaj KK egykori vezetőedzője, Pór Péter több mint két tucat játékost is kipróbált, de a sorozatos keretszűkítések után is csapatban maradtak a debreceni tehetségek. Már az első találkozáskor megfogalmazta a vezetőség, hogy a cél az A-csoportba való feljutás. Ehhez az első három hely valamelyikén kellett végeznie a magyar csapatnak, ami sikerült is.

A D-csoport küzdelmeit egy Moldova elleni önbizalom növelő sikerrel kezdték a mieink (100-35), majd kikaptak a csoport favoritjának számító svédektől (52-61). Az Albánia (81-52) elleni győzelem után következhetett a továbbjutásról döntő összecsapás, a Szlovákia elleni hosszabbításban megnyert (101-85) mérkőzés. Ez a győzelem hatalmas lendületet adott a továbbiakra a magyar fiataloknak.

A középdöntőben a magasan jegyzett macedón válogatottat is sikerült legyőzni (63-54), így a fehéroroszoktól elszenvedett három pontos vereség is továbbjutást ért. A legjobb négy között az addig veretlen –s végül az európai bajnoki címet is begyűjtő- Finnország volt az ellenfelünk. „El kell ismerni, hogy a finnek jobb napot fogtak ki, de úgy gondolom semmivel sem voltak jobbak nálunk, a frissebb csapat nyert.” – értékelte az északiak elleni vereséget (58-69) Andrássy.

A feljutásról döntő mérkőzésen Nagy Benedek kezdőként léphetett pályára, míg a debreceni erőcsatár a második félidőben nyújtott agilis védekezésével és mindent eldöntő lepattanójával járult hozzá a Montenegró elleni győzelemhez (68-66). „Ez a meccs volt számomra a legemlékezetesebb, hiszen első alkalommal kaptam kezdőként lehetőséget, mégpedig a legfontosabb mérkőzésen. Sajnos pontot ezúttal nem sikerült dobnom, de összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel.” – mondta a mérkőzésről Nagy Benedek, aki az összes mérkőzésen pályára lépett, s majd negyedórát tölthetett a parketten találkozónként.

A 2015-16-os szezonban a magyar másodosztályban egy 1995 után született játékosnak mindig a pályán kell lennie. A DEAC kosárlabdacsapata irigylésre méltó helyzetben van, hiszen két utánpótlás válogatott játékossal a keretében könnyedén meg tud felelni az új szabálymódosításoknak.

Andrássy Géza nagyon bizakodó a következő szezonnal kapcsolatban: „Jó lenne, ha a következő szezonban sikerülne kiharcolni a feljutást. Szeretnék minél több játéklehetőséget kapni, és bízom benne, hogy élni is tudok majd a megszavazott bizalommal.”

Egyelőre még nem tudni semmit a DEAC háza tájáról, milyen csapattal is vág neki a pontvadászatnak, ám Nagy is optimistán tekint a következő szezonra: „Még nem lehet tudni kik maradnak, lesznek e új igazolások, így a célok megfogalmazásával én még várnék. Az elmúlt szezon után nyilván jó lenne egy hellyel előrébb végezni, de korai még elhamarkodott kijelentéseket tenni. Bár én már az előző szezonban is elég sokat játszottam, azért jó lenne, ha tudnám stabilizálni a játékomat, és ez pontokban is meglátszana. Egy tíz pont körüli pontátlag jó lenne, ha összejönne.”.

A megérdemelt pihenőjüket töltő játékosok a csapat többi tagjával augusztus második hetében kezdik meg a felkészülést a következő szezonra, ám mindketten jelezték, hogy rövid pihenő után egyéni képzésekkel próbálják majd fejleszteni magukat, kihasználva a nyári szünetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!