Sport

2015.06.02. 10:47

Interjú Nagy Timivel az Európai Játékok előtt

Hajdúhadház - Bakuban június 12-én kezdődik az a kéthetes kontinensviadal, amely a nyári olimpia mintájára mindenféle sportágat felvonultat, ám ez - amint a nevéből is kiderül - csak Európára vonatkozik.

Hajdúhadház - Bakuban június 12-én kezdődik az a kéthetes kontinensviadal, amely a nyári olimpia mintájára mindenféle sportágat felvonultat, ám ez - amint a nevéből is kiderül - csak Európára vonatkozik.Hajdú-Bihar megyét ökölvívásban Nagy Tímea képviseli, aki a DVSC hajdúhadházi részlegében, Salánki László irányítása mellett edz évek óta, nem mellesleg tagja a válogatottnak. A 75 kilós (tehát olimpiai súlyban vitézkedő), Eb- és vb-érmes Timivel beszélgettünk a közelgő Európai Játékok kapcsán (a rendezvény hivatalos honlapját itt találják), akinek idén ez lesz a legfontosabb nemzetközi versenye, de fél szemmel már a jövő februárban esedékes világbajnokságot lesi, hiszen az kvalifikál majd Rióba, az olimpiára.

A dumapartira a vasárnapi, Debrecenben megrendezett régiós csapatbajnokság alatt kerítettünk sort, ahol a jó hangulatban lezajlott viadalon Timi és Laci edzőként dolgozott.

Milyen helyet foglal el az Európai Játékok az idei versenynaptáradban?

Nagy Tímea: Idén nincs Eb és vb, ezért ez a fő verseny.

Most debütál az EJ, ez jelent valamiféle plusz motivációt neked?

Nagy Tímea: Ugyanolyan, mint a többi nagy nemzetközi torna, szóval nem izgulok jobban, mint más esetben. Erre is több hete készülök edzőtáborokkal a válogatottnál, illetve rangos versenyeken való részvétellel.

Milyen erősségű mezőnyre számítasz Bakuban?

Nagy Tímea: Az Európa-bajnokság mezőnyéhez hasonlít majd, szinte egy az egyben, sőt, tudom is, hogy kik lesznek a lehetséges ellenfeleim, hiszen a lányokkal ide is kvalifikálni kellett magunkat.

A cél a szokásos, csak úgy, mint minden más versenyen?

Nagy Tímea: Igen, ez nem változott, vagyis mindig mindenhol a legmagasabbra török, aztán meglátjuk ez mire lesz elég.

Tavalyhoz képest milyennek érzed a formádat?

Nagy Tímea: Szerintem javult. Főleg a kondimat gyúrtuk még jobbra, de az idegenek elleni kesztyűzésekre is egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk.

Apropó kesztyűzés: igaz az, hogy szinte csak fiúk ellen gyakorolsz a ringben?

Nagy Tímea: Valóban, lányokkal nem nagyon szoktam kesztyűzni, viszont az ügyesebb, válogatott fiúk közül az ifi 64 kilósokkal például igen. Ám akár elmehetünk 80 kilóig is. Sőt (mondja nevetve - a szerk.) a felnőtt szupernehézsúlyú Porcsin Lacival vagy Komor Lacival is voltak ilyen edzéseink. Nyilván ők nagyon erősek hozzám képest, de próbálták piciben tenni a dolgukat, hogy gyakorolhassak ellenük.

Mit emelnél ki erősségedként?

Nagy Tímea: Mindenképpen a reflexeimet - minden arra alapul -, vagyis jó vagyok a megelőző ütésekben, jól érzem az ütemet.

Mi lesz a menetrend Baku után?

Nagy Tímea: Remélem, hogy lesz idő pihenni egy kicsit, de később lesznek még idén hazai és nemzetközi versenyek, plusz ugye 2016 februárjában a kvalifikációs világbajnokság, ahonnan ki lehet jutni a brazíliai olimpiára.

A nagy cél tehát továbbra is Rio. Milyen út vezethet ide?

Nagy Tímea: A vb 1-8. helyezettje kijut oda vagy a világranglistán egy jó hely is elég lehet akár, de ez már szabadkártya, tehát jó volna nem erre hagyni. Szóval, ha mondjuk a vb-n megyek egy kört, de kiesek, viszont 1-4-ben vagyok a világranglistán az európaiak között, az még jó lehet. Amúgy a ranglistát, ami elég gyakran változik egy-egy éven belül, tudtommal közvetlenül a világbajnokság előtti állapotában nézik majd. Ez egyfelől segít a vb kiemelésében, hiszen a legjobbak (az új szabályzás szerint) nem kerülhetnek össze az első körben, másfelől ez a ranglista az, ami utána az olimpiára a még meglévő szabadkártyákat kijelöli. Rióban egyébként 12 fős lesz a női 75 kilós bokszmezőny.

Kemény menetelés lesz ez. Vélhetően a hajdúhadházi tréningek sem puhák Salánki Lászlóval...

Nagy Tímea: Nem mondanám! Laci valóban erős edzéseket vezet. Ő egyébként hálistennek végig ott van velem a felkészülésem során - a válogatottnál és itthon a klubnál is. Próbálunk gyakorolni mindent, főleg a hosszú egyeneseket, de amúgy meg mindent, hogy később, a versenyeken majd minden rendben legyen.

- Koppányi -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!