Sport

2015.06.08. 07:33

Bronzzal zártak a lányok!

Debrecen - Az Izrael felett aratott 14–11-es sikerével a dobogó harmadik fokán végzett a magyar válogatott.

Debrecen - Az Izrael felett aratott 14–11-es sikerével a dobogó harmadik fokán végzett a magyar válogatott.

A Debrecenben rendezett 3X3-as U18-as világbajnokság csoportmeccseire és nyolcaddöntőire került sor szombaton.

Az „A” jelű hatos második helyének reményében lépett pályára a magyar fiú válogatott Lengyelország ellen. Nem indult jól hazai szempontból az összecsapás, de aztán összeszedték magukat a honi kosarasok és Boros Márk döntetlenre mentette a találkozót, így jöhetett a ráadás, ahol a piros mezes vendégek két egypontossal alakították ki a 21–19-es végeredményt.

Az egyenes kieséses szakaszban Szarvas Gábor legényeire az éremre is esélyes spanyolok vártak a legjobb 16 között. A dél-európaiak kezdték jobban az összecsapást, remekül dobták a ketteseket, egyre jobban elszakadtak a piros-fehér-zöld alakulattól és végül 18–9-re nyertek. Szégyenkezni nincs okuk a fiainknak, hiszen az alapvető célkitűzés, a csoportból való továbbjutást teljesítették.

A bronzért mentek

A lányoknál a Magyarország–Spanyolország ütközeten a csoportelsőség volt a tét. A rangadón a mieink csapatkapitánya, Aho Nina nem sokat teketóriázott, egy betörés után kezdte meg a pontgyártást. Szorosan tapadtak egymásra a gárdák, az utolsó minutumra 11–11-es állással fordultak a hölgyek, végül Tóth Tímea zárta le a nyitott kérdéseket, két pontjával 13–11-re nyertek a mieink, így csoportelsőként várták a folytatást.

A hibátlanul menetelő lányaink következő ellenfele Brazília volt. A dél-amerikaiak egy 3–0-s sorozattal rajtoltak, erre Horváth és társai zsinórban hat kosárral válaszoltak. A hajrát is a magyar lányok bírták jobban (11–8), így vasárnap Olaszország ellen már az elődöntőbe jutásért küzdhettek.



Jól kezdett Magyarország a negyeddöntőben az olaszok ellen, akik ugyan próbálkoztak a felzárkózással, de az embernek az volt az érzése, együttesünk magabiztosan tartja kézben az eseményeket. Az összecsapás utolsó kosarát a négy egységig jutó Aho szerezte, ezzel kialakítva a 10–5-ös végeredmény.

A döntőbe jutásért a franciákkal szemben drámai meccsen maradtak alul Földi Attila tanítványai. Vendégtalálattal indult a meccs, amire kis idő múlva a mieink közül Horváth és Kányási válaszolt. Rendkívül szorosan alakult a találkozó, féltávnál minimális előnyben voltak a gallok (5–6). A rendes játékidő végén 10–10-es állást mutatott a tábla, így jöhetett a „hirtelen halál”. A ráadásban a mindent eldöntő pontot Franciaország jegyezte (12–11), így bejutott a fináléba.

A szenzációsan teljesítő Horváth Krisztináékra a „kisdöntő” várt, ahol Izrael csapatával találkoztak. A magyar lányok 14–11-re nyertek, így begyűjtötték a bronzérmet! – Kicsit letörtek voltunk az elveszített elődöntő után, szerettünk volna a fináléban szerepelni a hazai közönség előtt. Belülről nagyon izgalmas volt a bronzmeccs, jól éreztük magunkat Debrecenben, ahol a szervezés egy vb-hez méltó volt – vélekedett Horváth Krisztina.

A fiúk zsákolóversenyében Boros Márk legjobb európaiként a 4. helyen végzett.

A nőknél Franciaország lett a világbajnok, miután 20–19-re legyőzte az amerikaiakat, a fiúknál Új-Zéland együttesének nyakába került az arany, tudniillik 20–18-ra felülkerekedett Argentína csapatán.

HBN–BÁ


A vasárnapi nap összefoglalója:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!