Sport

2015.06.21. 18:16

A törökök továbbmentek a kosár Eb-n, Csehország kiesett

Debrecen - A remek napot kifogó Nevriye Yilmaz fémjelezte törökök hibátlanul zártak a Főnix Csarnokban.

Debrecen - A remek napot kifogó Nevriye Yilmaz fémjelezte törökök hibátlanul zártak a Főnix Csarnokban.

Törökország és Csehország meglehetősen régen, a 2012–es londoni olimpián vívott egymás ellen tétmérkőzést, akkor szoros összecsapáson, előbbi csapat diadalmaskodott 61–57 arányban.

Nem csak a három évvel ezelőtti végeredmény miatt várhatták jobb előjelekkel Ekrem Memnum tanítványai a magyar–román közös rendezésű Eb debreceni középdöntőjének zárónapját. Yilmaz és társai a cívisvárosban Montenegrót és az éremesélyesnek titulált Franciaországot is felülmúlták.

A csehek a hajdúsági megyeszékhelyen két, az utolsó pillanatokig kiélezett végjátékot hozó meccsükből a fehéroroszok ellenit behúzták, ellenben a görögökkel szemben alulmaradtak.

Kevés pont

Stejskalová és Yilmaz gyors dupláival kezdődött az ütközet. Ezt követően alábbhagyott a pontgyártás üteme, mindkét félnél bosszantó hibák borzolták a kedélyeket. Szorosan alakult az első negyed, általában a „félholdasok” voltak minimális lépéselőnyben, a kis szünetben 11–10-es állás állt az eredményjelzőn.

A második tíz perc elején a két gárda magas embere, Yilmaz és Veselá pontpárbaját láthatta a publikum, utóbbi kettesével újra a csehek neve mellett állt a több szerzett egység (15–16). Az etap hajrájában Törökország egy 6–0–s szériával rukkolt elő, amire a közép–európaiak előbb egy időkéréssel, majd egy Bortelová hármassal reagáltak, így 26–25–el mehettek a játékosok az öltözőbe.

Indiszponáltan nyitották a második félidőt Lubor Blazek lányai, akiknek több mint hat perc kellett ahhoz, hogy bevegyék az ellenlábasuk gyűrűjét. Eközben a török alakulat folyamatosan növelte az előnyét, amely az utolsó negyedre, megnyugtató 44–30–as fórral fordulhatott.

A záró szakaszban a piros mezesek nagyjából másfél minutum alatt több egységet szereztek (szám szerint hatot), mint az egész harmadik játékrészben. Yilmaz két sikeres dobásával akadályozta meg, hogy a rivális még nagyobb lendületbe kerüljön. Ugyan Stejskalová vezérletével egy 10–0–s szériát produkált Csehország, amivel ötre felzárkóztak (51–46), de a török kezek nem remegtek meg, így megérdemelt 59–48–as sikerükkel megnyerték az E jelű középdöntőcsoportot, míg a csehek nem jutottak tovább a negyeddöntőbe.

HBN–BÁ


Eredmény

Törökország–Csehország 59–48 (11–10, 15–15, 18–5, 15–18)

Törökország: Yilmaz 23, Sanders 12, Alben 11, Ivegin 7, Demirmen 4, Canitez 2

Csehország: Stejskalová 12, Elhotova 10, Burgrová 8, Hanusová 7, Veselá 6, Bortelová 3, Vyoralová 2


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!