Sport

2015.05.27. 16:48

Videó: Orosz Viktor íjászsikere Klagenfurtban

Debrecen - A teremíjász szezon véget ért, ezzel egyidőben elkezdődtek a szabadtéri versenyek az íjászatban.

Debrecen - A teremíjász szezon véget ért, ezzel egyidőben elkezdődtek a szabadtéri versenyek az íjászatban. A múlt héten rendezték az idei Ifjúsági Európa Kupasorozat első fordulóját Klagenfurtban, Ausztriában. A debreceni Letizia SC ifjú íjásza, Orosz Viktor, a 16 éves teremíjász ifjúsági világ- és Európa-bajnok, természetesen esélyesként vett részt a megmérettetésen.

A csigás pályaíjászok (a kadet, ifi és felnőtt korosztály egyaránt) a szabadtéri versenyeken 50 m-re lőnek, és a 10-es kör átmérője 8 cm: mintha a Nagyerdei Stadion félpályájáról kellene egy almát eltalálni. A rangsorolóban 72 (2 x 6 x 6) lövést adnak le, majd az itt elért eredmény alapján következnek a kieséses fordulók. Itt mindig 2 íjász küzd egymással egyenesági kieséssel. A csigás versenyzők 15 lövést adnak le egy fordulóban és a két versenyzőből az jut tovább, aki magasabb pontszámot lő. Amikor már csak 4 versenyző van, akkor az elődöntőben döntik el, ki jut az aranydöntőbe és ki mérkőzhet a bronzéremért.

Viktor a Csigás Kadet Férfi kategóriában indult és autóversenyes kifejezéssel élve, rajt cél győzelmet aratott. A kvalifikációs fordulóban 700 ponttal első helyen rangsorolt (a maximálisan szerezhető 720 pontból). Ezzel a második helyezett olasz versenyzőt 10 ponttal előzte meg, és a rangsoroló alatt nem volt egyetlen olyan kör sem, ahol vezető szerepét akár csak átmenetileg is elvesztette volna. A rangsorolóban kivívott ilyen arányú pontelőny már eleve hatalmas stratégiai előnyt és mentális fölényt jelent a többiekkel szemben.

Ezután sorra nyerte a kieséses fordulókat és végül a szombaton az aranydöntőben indult. Aznap 10 fok és szakadó eső hátráltatta a versenyzőket, de Viktoron ez sem tudott kifogni. Az olasz Jesse Sut ellen 148-144 arányú fölényes győzelemmel szerezte meg hazánknak a kupagyőzelmet és nem csupán a kategóriája, hanem – a közvetítést vezető riporterek véleménye alapján – az egész verseny legjobbja lett.

Ez a verseny és ez a győzelem különösen fontos jelentőségű, hiszen Viktor két hét múlva az idei év legnagyobb ifjúsági versenyén (World Archery Youth Championships) képviseli hazánkat Amerikában, ahol 55 ország csaknem 300 versenyzője küzd majd meg a világbajnoki trófeáért. Az Európa Kupán elért eredmény mindenképp üzenet a világ fiatal íjászainak az európaiak felkészültségéről és arról, hogy Viktorra különösen oda kell figyelniük.

- Oroszné Kaposvári Katalin -


Az aranydöntőt élőben közvetítette a World Archery. A video az alábbi linken megtekinthető:

Posted by Orosz Viktor Íjász versenyző on 2015. május 24.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!