Sport

2015.04.02. 12:19

Immár fél évszázada a tájfutás bűvöletében

Debrecen - A táj- és rádiós tájfutó jelentős eredményeket ért el és idén is bizonyítana.

Debrecen - A táj- és rádiós tájfutó jelentős eredményeket ért el és idén is bizonyítana.A debreceni születésű Kovács Attila Gábor első tájfutó versenyét 1965–ben Nagycserén teljesítette. Ezt követően kedvelte meg egyre jobban az atlétikát, pályáját több mester egyengette. Első tájfutó klubja a DVSC lett, ahol többek között Virágh Istvánnal versenyzett együtt, majd következett a DEAC, mely színeiben felnőtt válogatott tájfutóvá lett.

Rókavadász lett

A fejlődés érdekében Miskolcra költözött, ahol a Bükkben a mai napig gyakorol a különböző kihívásokra. A borsodi megyeszékhely az atléta életében azért is játszik kiemelt szerepet, mert ott ismerkedett meg a rádiós tájfutással, amely azóta fő sportágává vált.

– A rádiós tájfutás tavaly volt nyolcvan éves Magyarországon, korábban „rókavadászatnak” nevezték. Olyan verseny, ahol a terepen elrejtett és jeleket sugárzó rádióadókat speciális vevőkészülékek segítségével lehet megtalálni, a térkép csak a rajtot és a célt jelöli. Hármas összetettségű, fizikai (terepfutás), szellemi (tájékozódás), technikai (vevőkezelés) sportág, amelyet Afrika kivételével minden kontinensen űznek. A magyar válogatott, noha nem olimpiai sportágról van szó, emiatt központi támogatottsága gyakorlatilag nincs, az elmúlt évtizedekben még nem tért haza érem nélkül világversenyről. A költségeket a sportolók saját erőből, vagy támogatóik révén fedezik – foglalta össze a Kovács.

Az Életműdíjban is részesülő Kovács Attila Gábor 1995-ben indult először magyar válogatottként az első rádiós tájfutó világversenyén, azóta nyolc–nyolc Európa– és világbajnokságon szerepelt eredményesen, összesen tizenhat medáliát gyűjtve, köztük egy Eb–aranyat és három vb–ezüstöt. A rádiós tájfutás mellett a táj­futást sem hanyagolja el, 1996 óta megszakítás nélkül ott van a Tájfutó Mesterek Világbajnokságán.

Csehországban versenyezne

A különböző viadalokra kitartóan, heti 15–18 órás edzés­idővel készül, a programban futás mellett úszás és hegyi túrázás is szerepel. – Az idei főverseny a 20. ARDF Európa-bajnokság Csehországban lesz, emellett a hazai versenyek mindegyikén dobogós helyezésekkel, köztük győzelmek elérésével leszek csak elégedett – tekint a jövőbe. Pályafutása jelentős mérföldkőhöz érkezett, ugyanis 50 éve vallhatja magát tájfutónak és 20 esztendeje válogatott rádiós tájfutó.

A versenyzőnek azonban komoly gondjai vannak a részvétel finanszírozásával. – Külföldön a páros években világbajnokságot, a páratlanokban Európa-bajnokságot rendeznek, ezek nevezési díja jóval magasabb, ugyanis tartalmazzák a hat–nyolc napos ottlét, a szállás, valamint az étkezés költségeit is. Általában fejenként 500–600 euró a versenyt jóval megelőzően átutalandó összeg. Az utazás ára a távolságtól függ, tavaly Kazahsztánba (ahonnan bronzot hoztam) bőven 200 ezer forint felett volt a repülőjegy. Most a csehországi Plzen térségébe olcsóbban juthatunk el, de az sem kevés, különösen, ha az edzőtábor kínálta lehetőségeket is szeretnénk kihasználni – mondta Kovács Attila Gábor, hozzátéve, az anyagiak előteremtésének nehézsége miatt egyelőre kérdéses, indulhat-e a nemzetközi erőpróbán.

Zárszóként megjegyezte, nem foglalkoztatja a visszavonulás gondolata, ugyanis a mindennapos testmozgás egyébként is az élete szerves része, sőt, a külföldiek közül nála idősebbek is versenyszerűen űzik a sportágat.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!