Sport

2014.10.15. 18:48

Megemlékeznek nemzeti ünnepünkről

Debrecen - A Veterán Vívó Világbajnokság alatt október 23-án a magyar vívók karszalagokkal tisztelegnek az 56-os forradalom előtt.

Debrecen - A Veterán Vívó Világbajnokság alatt október 23-án a magyar vívók karszalagokkal tisztelegnek az 56-os forradalom előtt.

A magyarok ilyenkor arra a diktatúra elleni forradalomra és a szovjet megszállás elleni fegyveres felkelésre emlékeznek, amely 1956. október 23-án kezdődött. A forradalom leverését követően sokan emigráltak, köztük a magyar vívó elit jelentős része. Október 23-a emlékét a külföldre emigráltak őrizhették nyíltan, itthon hosszú ideig csak titokban lehetett róla egyáltalán beszélni.

A forradalom kitörésekor a kommunista diktatúra címerét tartalmazó zászlók közepéből a forradalmárok kivágták a diktatúrát jelképező címert, így a lyukas magyar zászló a forradalom meghatározó szimbólumává vált. A Világbajnokság Szervező Bizottsága fontosnak tartja, hogy megadja a lehetőséget a résztvevőknek, hogy együtt emlékezzenek az 1956-os forradalom üzenetére, a szabadságra. A versenyen való megemlékezés során így a magyar vívók a lyukas zászlót szimbolizáló karszalagot, a velünk ünnepelni szándékozó vendégek pedig a „fair play”-t jelképező karszalagot viselhetik, természetesen önkéntes alapon, a szabadság jegyében.

A Veterán Vívó Világbajnokságot október 21. és 26. között rendezik a debreceni Főnix Csarnokban. Az eseményre a belépés ingyenes.

- Makranczi László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!