Sport

2014.10.09. 12:41

Európa (tollas) királynője

Debrecen - Fórián Csilla, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékok olimpikonja két aranyérmet szerzett a szenior Eb-n.

Debrecen - Fórián Csilla, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékok olimpikonja két aranyérmet szerzett a szenior Eb-n.

Caldos Da Rainha kitörölhetetlen emlék marad Fórián Csilla számára: a debreceni tollaslabdázó ebben a portugál városban szerzett szenior Európa-bajnoki címet, ráadásul rögtön kettőt, az egyéni mellett vegyes párosban is a legjobbnak bizonyult a kontinenstorna +40-es kategóriájában.

Kiszámíthatatlanul

A luzitániai világverseny egy hétig tartott, a sportcsarnokban hét pályát állítottak fel a szervezők, ahol reggel 9-től estig zajlottak a meccsek. Fórián Csillának igen sűrű volt a programja, ugyanis három versenyszámban is ütőt ragadott.

– Egyéniben, női és vegyes párosban indultam az Eb-n, a sors fura fintora, hogy előzetesen a női párosban bíztunk a legnagyobb sikerben, aztán pont ebben a számban nem tudtunk diadalmaskodni a bolgár társammal – kezdte az élménybeszámolót a debreceni sportoló, aki tavaly ezüstérmet szerzett egyéniben a világbajnokságon, így a favoritok közé tartozott.

– Az elmúlt évi eredményem alapján a 2. helyen kiemelt versenyző voltam, de ezt a mezőnyt erősebbnek éreztem a vébénél. Már az első fordulóban meg kellett izzadnom a továbbjutásért, s a folytatásban is voltak komoly csatáim. Végül öt meccsen léptem pályára, s valamennyit megnyertem. Furcsa, de a döntőt éreztem a legkönnyebb mérkőzésemnek, tudtam, jobb vagyok a német riválisomnál, felszabadultan játszottam, s ez bejött. Hogy miben voltam jobb az ellenfeleimnél? Technikailag nőttem föléjük, ugyanúgy, mint aktív koromban. Kiszámíthatatlan ütésekkel leptem meg őket, ami ellen nem tudtak mit kezdeni. Jó érzés volt legyőzni olyan ellenfeleket, akiket aktív koromban nem tudtam. Óriási élmény volt az egykori példaképem, az angol Joanne Muggeridge ellen diadalmaskodni! – fogalmazott Csilla, aki a fent nevezett diadalt már a vegyes párosok mezőnyében érte el, ahol Gebhard Tamással karöltve menetelt a fináléig, ahol az angol párost legyőzve szereztek aranyérmet.

Mint az élversenyzők

Fórián Csilla elárulta, ahhoz hogy sikeres legyen a szenior világversenyeken, ugyanolyan edzésmunkát kellett végeznie, mint a jelenlegi nemzetközi szinten szereplő élversenyzőknek.

– Januártól májusig heti öt edzésen vettem részt a Hajdú Gabona DTC kötelékében, majd júniustól augusztusig napi két-három tréningen gyakoroltam - köztük két edzőtáborban. Mielőtt bárki azt hinné, ez kirívó teljesítmény, rögtön megjegyezném, a szenior mezőnyben mindenki ilyen munkát végez, enélkül semmi esély nem lenne a jó eredményre – fogalmazott a korábbi olimpikon, akire idén még komoly feladatok várnak aktív versenyzők ellen. – Bár lehet, hogy egyesben is megállnám a helyem a hazai megmérettetéseken, a DTC a csapatbajnokságban komolyan számít rám, ezért fel kell áldoznom az egyéni érdekeimet – mondta Fórián Csilla, aki kérdésünkre elárulta, a lánya, Gonda Daniella már legyőzi őt a pályán, de ezt nem is bánja, szerinte ez így van rendjén.

Fórián Csilla a mindennapos sporttevékenysége mellett a debreceni Epreskerti Általános Iskolában tanít, s köszönettel tartozik a tanári karnak a felkészülés és a verseny ideje alatt nyújtott segítségért.

HBN-BN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!