Sport

2014.10.16. 10:32

Az Európa Kupa legjei

Debrecen - Szerda este minőségi kosárlabda-mérkőzést rendeztek a debreceni Főnix Csarnokban, a Szolnoki Olaj Európa Kupa-meccsen látta vendégül a Zenit együttesét. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a sorozatról.

Debrecen - Szerda este minőségi kosárlabda-mérkőzést rendeztek a debreceni Főnix Csarnokban, a Szolnoki Olaj Európa Kupa-meccsen látta vendégül a Zenit együttesét. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a sorozatról.

Névváltoztatás, eddigi győztesek:

Az öreg kontinens második legerősebb klubtornájaként számon tartott Európa Kupa 2002 és 2008 között ULEB Kupa néven futott. Rápillantva a korábbi győztesek névsorára, megállapítható, hogy eddig csupán spanyol, orosz, litván, illetve izraeli együttes színesíthette vitrinjét a sorozat serlegével. A legeredményesebb csapat a Valencia, hiszen a hispán alakulat már háromszor ünnepelhetett tornagyőzelmet.

A torna lebonyolítása:

Negyvennyolc csapat alkotja az Európa Kupa mezőnyét, a gárdákat nyolc darab hat főt számláló csoportokba sorsolták. A sextettekből az első három helyezett kvalifikálja magát a legjobb harminckettő közé, továbbá nyolc az Euroligából átpottyanó együttessel egészül ki a lista. A Szolnoki Olaj két orosz (Zenit, illetve Khimki Moszkva), valamint török (Besiktas), szlovén (Union Olimpija), illetve lett (VEF Riga) riválissal is összemérheti erejét.

Otthon is idegenben:

A magyar bajnok Szolnoknak a Főnix Csarnok jelenti a hazai pályát, hiszen a FIBA a pályabejárást követően nem engedélyezte, hogy a Tiszaligeti Sportcsarnokban rendezzék az összecsapásokat. A vezetőség mindent elkövet azért, hogy Debrecenben is jó hangulatban lépjenek pályára Vojvodáék, hiszen ingyen vonatokat biztosítanak a drukkereknek. Nem lesz ismeretlen a Főnix néhány Szolnok játékosnak, hiszen 2012-ben az Eurochallenge sorozat Négyes Döntőjét itt vívták.

A magyar együttesek korábbi teljesítménye:

Először a Debreceni Vadkakasok mérethették meg magukat a sorozatban, a 2004-2005-ös szezonban 10 mérkőzésükből két győzelem mellett nyolcszor kénytelen voltak vereséget elkönyvelni. A legutóbbi idényben az Alba Fehérvár bizonyíthatott, a székesfehérváriak ugyanazt a mérleget produkáltak, mint korábban a debreceniek.

Az Európa Kupa legjei:

Az egy mérkőzésen dobott legtöbb pont az amerikai Randy Duck nevéhez fűződik, aki még a 2003-2004-es idényben jutott 49 egységig.

A görög Lazaros Papadopoulus a 2004-2005-ös szezon egyik találkozóján mágnesként vonzotta a lepattanó labdákat, huszonkétszer kaparintotta meg a lecsorgó játékszert, ezzel jelenleg ő a rekorder. A legtöbb gólpasszt Travis Diener, illetve Marko Marinovic osztották ki, akik tizenöt-tizenöt alkalommal hozták kihagyhatatlan helyzetbe a csapattársakat. A nézőcsúcsot 2014-ben jegyezhették fel a statisztikusok, hiszen több mint 24ezer drukker buzdította a Crvena Zvezda csapatát a Kombark Arénában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!