Sport

2014.09.03. 07:14

Sebesen surrantak

Téglás - A debreceni íjászok szerezték meg a második helyet a városok közötti íjászversenyen.

Téglás - A debreceni íjászok szerezték meg a második helyet a városok közötti íjászversenyen.

A térség nagyvárosai: Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza mellett összesen tizennégy település nevezett a Tégláson megrendezett városok közötti hagyományőrző íjászversenyre.

Jurták, korhű öltözetben felvonuló csapatok, táltos dobszó, remek zene – igazi időutazásra csábító hangulat fogadta az érdeklődőket szombaton, a városi sportpályán és a Degenfeld kastélykertben. Az egész napos íjpárbajban végül a Vásárosnamény szerezte meg „A legügyesebb íjász város” büszke címet, megelőzve a dobogón a második Debrecent, és a harmadik Hajdúböszörményt.

Harcosok eledele

A Keleti Gyepű támogatásával rendezett vetélkedés rengeteg látványos programmal kötötte a közönség figyelmét. A legnagyobb érdeklődés (érthetően) Kassai Lajos bemutatóit övezte: a világhírű lovasíjász előbb gyalog kápráztatta el a nézőket váltott kezes lövészetével, majd ízelítőt adott abból a tudásából, amelyre építve ma már 14 országban működik lovasíjász iskola.

Miközben a Bordósárkány Régizene Rend húzta a vérpezsdítő talpalávalót (s időnként lovaskocsin járta a várost), a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület megmutatta, milyen támadó és védekező formációkban harcolhattak Mátyás király katonái.

Az íjászat szerelmeseinek igazi csemege volt ez a nap, hiszen Kassai Lajos mellett a japán, az angolszász, az olimpiai és a csigás íjászat rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek.

Aki ott volt, megkóstolhatta a X. századi recept alapján készített harcosok eledelét is.

HBN-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!