Sport

2014.06.12. 13:25

Vébélabda evolúció

Még van pár óra a kezdésig, úgyhogy következzen egy gyors vébélabda történelem 1970-től napjainkig.

Még van pár óra a kezdésig, úgyhogy következzen egy gyors vébélabda történelem 1970-től napjainkig.

1970 Adidas Telstar: ezt a labdadesign-t ismeri mindenki, a gyerekek is ilyennek rajzolják először. 12 fekete pentagonból és 20 fehér hatszögből áll. Az 1970-es mexikói vébéje készült.

1974 Adidas Telstar: Az 1974-es német világbajnokságon használták és teljesen úgy néz ki, mint az elődje, csak a nevet és a logót cserélték.

1978 Adidas Tango: Argentínába szánták ezt a vadonatúj megjelenésű labdát. A festése miatt úgy tűnik, mintha 12 egyforma egységből állna össze.

 1982 Tango Espana: Már elég világosan látszik, hogy 3-4 vébénként gondolkoztak el azon az Adidaas tervezői, hogy valami újat kellene kitalálni. A spanyol vébére készült labda ismét csak az elődje másolata logócserével. Annyit azért újítottak rajta, hogy végre vízálló varrást alkalmaztak, így a labda esős időben sem növelte súlyát.

1990 Adidas Etrusco Unico: az olasz vébére a focistákat egy sokkal gyorsabb és még vízállóbb gombóccal lepték meg. A design pedig radikális változáson esett át.

 1994 Adidas Questra: ez volt az első vébés labda, amit teljes egészében polisztirén habbal vontak be, emiatt sokkal jobban gyorsult.

1998 Adidas Tricolore: a francia vébéra gyártott labda volt az első, ami több színt tartalmazott. A borítása egy új szintetikus hab volt, amitől sokkal tartósabbnak bizonyult.

2002 Adidas Fevernova: a japán világbajnokságra készült labdát az ázsiai kultúra inspirálta. A vébé nagyon jót tett a helyi focinak.

2006 Adidas Teamgeist: 2006-ban a focivilág ismét Németországra figyelt. Ezt a labdát már sokkal kevesebb elemből készítették, így pontosabb és kezelhetőbb volt.

2010 Adidas Jabulani: Ez volt a vébélabdák katasztrófája. Sok játékos nyíltak kritizálta, mivel túl könnyű volt, így teljesen kiszámíthatatlanul repült. A kapusok sem voltak enem tulajdonságától elájulva.

2014 Adidas Brazuca: És el is érkeztünk az idei év mesterművéhez, amikor sokat még nem tudunk, hiszen élesben csak ma este, helyi idő szerint 22:00 órakor kerül pályára. A labdát hat elemből készítették és eddig 600 játékos tesztelte - eddig dicsérték a pontosságát és a sebességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!