Sport

2014.06.13. 10:42

Stop a „kocsmai bunyóknak”!

Debrecen - Áll a bál az MMA-soknál. Az egyik „szervezet” rendezvényén két fiatal súlyos sérülést szenvedett, a versenyzők nem használtak védőfelszerelést az egyik legkeményebb műfajként számon tartott küzdősportstílusban.

Debrecen - Áll a bál az MMA-soknál. Az egyik „szervezet” rendezvényén két fiatal súlyos sérülést szenvedett, a versenyzők nem használtak védőfelszerelést az egyik legkeményebb műfajként számon tartott küzdősportstílusban.

Az MMA-nak városunkban is szép számmal vannak követői, a Hungarian Pitbull Fighters Debrecen több sikeres gálát is rendezett a Hódos Imre Sportcsarnokban. Kovács Szabolcs csapatfőnök keményen fogalmaz a „kocsmai gálákkal” kapcsolatban.

- Igazság szerint nem lepődtem meg, amikor hallottam az esetről, csak idő kérdése volt, mikor történik súlyosabb sérülés – kezdte Kovács Szabolcs. – Az ilyen, legtöbbször orvosi felügyelet, előzetes vizsgálat nélkül megrendezett viadalok időzített bombaként ketyegtek. Adjunk hálát a sorsnak, hogy nem történt nagyobb tragédia. Míg mi komoly pénzért, folyamatos orvosi felügyelet mellett, mentővel készenlétben rendezünk gálákat, addig másokat ez nem különösebben érdekel, felállítanak egy ringet vagy ketrecet, beszedik a belépőket, aztán hadd menjen… Csapatunk a Prémium Ligához tartozik, az egykori birkózó olimpiai bajnok, Növényi Norbert is az elnökség tagja, a legszigorúbb szabályok szerint működik a szövetség.

Az említett Magyar MMA Prémium Liga elnöke, Marián György a szervezet nevében teljes mértékben elhatárolódik az esettől.

- Kizárt, hogy a mi eseményeinken ilyen történjen, egyszerűen azért, mert soha nem szerveznénk ilyen meccseket – jelentette ki az elnök. – Sok-sok „versenyt” rendező szervezet legitimitása erősen megkérdőjelezhető… A Prémium Liga rendezvényein maximális odafigyelést élveznek a versenyzők, az egészségnél semmilyen eredmény nem lehet fontosabb. Nagyon sajnáljuk, hogy egy ilyen eset kapcsán kerül az érdeklődés középpontjába az MMA. Versenyszabályzatunk szigorú, csökkentettük a menetek számát, nincs könyöklés, földön fekvő ellenfél megrúgása. A technikás küzdelem felé irányítjuk a versenyzőket, az a cél, hogy ne véres verekedést, hanem kemény, sportszerű küzdelmeket lássanak a nézők.

Katona Attila, társával, Pap Vilmossal hosszú évek óta szervez K-1-gálákat, a viadalokat szakmai körökben Európa legjobban megrendezett küzdősport eseményei közé sorolják. A szakember nem csak versenyszervezőként sikeres, a magyar kick-box full-contact válogatott szövetségi kapitányaként is szép eredményeket tudhat maga mögött.

- Jó ideje beszélünk már róla Kovács Szabolccsal, a Pitbullok vezetőjével, hogy baj lesz ezekből a „kocsmai” küzdelmekből – fogalmazott az edző-szervező. – Nem is engedem a Fontana versenyzőit indulni ezeken a bunyókon, mert ezzel is legitimálnánk az eseményt. Nagyon felhígult a szakma, olyanok nevezik magukat edzőnek, menedzsernek, akiknek semmi közük a sporthoz, gondolkodás nélkül feláldozzák versenyzőiket. Nem igaz, hogy nincsenek szabályozások az ilyen eseményekre, inkább a betartatásukkal van a probléma. Ellenőrzésekre lenne szükség, nem csak a versenyeken, de az edzéseken is. Szigorúan meg kellene követelni a tárgyi és személyi feltételeket, akkor nem történhetnének ilyen esetek. Részünkről egyet tehetünk, továbbra is maximálisan betartjuk a szabályokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!