Sport

2014.05.07. 12:21

Fővárosi siker a debreceni Hexasakk OB-n

Debrecen - Idén Debrecen látta vendégül a hazai hexasakkozókat legrangosabb megmérettetésükön, a 34. Hexasakk Országos Bajnokságon.

Debrecen - Idén Debrecen látta vendégül a hazai hexasakkozókat legrangosabb megmérettetésükön, a 34. Hexasakk Országos Bajnokságon.

Erős mezőny gyűlt össze a 7 fordulós körmérkőzéses tornára, többek között a magyar ranglista első három helyezettje (Rudolf László ex-világbajnok, a hazai színekben a bajnoki címvédő Sütő Péter, Schenkerik Csaba a fővárosiak legjobbja), a legjobb magyar női hexasakkozó (Pereszlényi Gabriella) és további nemzetközi mesterek próbálták elhódítani a magyar-bajnoki címet.

A verseny a ranglista első két helyezettjének rangadójával kezdődött, ahol debreceni sikernek örülhettünk, Sütő legyőzte a bátaszéki Rudolfot. Majd a második kör két meglepetés eredménye, a szekszárdi Vámosi Albert IHCF-mester győzelme Rudolf ellen és a kalocsai Csupor Péter nemzetközi mester győzelme Sütő ellen, teljesen felforgatta az előzetes várakozásokat. Sőt a 3. forduló végén Vámosi Albert mesterhármassal egyedül állt az élre, csak a budapesti nemzetközi mester Schenkerik Csaba tudta vele a lépést tartani, fél ponttal lemaradva mögötte.

A 4. fordulóban a Schenkerik-Sütő rangadó a fővárosi versenyző javára dőlt el, mely partival a győztes elnyerte a legszebb kombinációért járó különdíjat is. Ezzel a cívis város képviselője lemondhatott a címvédésről, míg Schenkerik utolérte Vámosit köszönhetően annak, hogy a budapesti Gados László fél pontot rabolt az éllovastól.

Az 5. fordulóban a két élen álló versenyző nem bírt egymással, így továbbra is társbérletben vezették a versenyt, míg a többiek között egyre kiélezettebb versenyfutás kezdődött a bronzéremért. A végén Vámosi nem bírta a nagy téttel járó feszültséget és veszített a magára találó Sütő ellen, míg Schenkerik Csaba hátrányosabb állásból fordítva legyőzte a ranglistavezető Rudolfot, így egyedüli veretlenként a mezőnyben teljesen megérdemelten nyerte el a magyar-bajnoki címet. Az ezüstérem a fantasztikusan rajtoló, de a hajrára visszaeső Vámosi Albertnek jutott, míg a debreceni Sütő Péternek idén be kellett érnie a bronzéremmel. Idei győzelmével Schenkerik Csaba már negyedik alkalommal lett országos bajnok.

Végeredmény:

1. Schenkerik Csaba Nk. m. Budapest 5,0 pont

2. Vámosi Albert Ihcf-m. Szálka 4,0 pont

3. Sütő Péter Nk. m. Debrecen 3,5 pont

4. Csupor Péter Nk. m. Kalocsa 3,0 pont

5. Rudolf László Nk. nm. Bátaszék 3,0 pont

6. Gados László Ihcf-m. Budapest 2,0 pont

7. Pereszlényi Gabriella 3. oszt. Bátaszék 0,5 pont

- DHTE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!