Sport

2014.05.19. 16:38

Debreceni éremparádé a hétvégi vívóversenyeken

Debrecen - Szinte nem maradt már olyan hely az öreg kontinensen, ahol a debreceni vívósport szerelmesei ne tették volna le a névjegyüket. A május 17-18-i hétvégén nagyüzemben tartották a versenyeket a magyar és nemzetközi pástokon.

Debrecen - Szinte nem maradt már olyan hely az öreg kontinensen, ahol a debreceni vívósport szerelmesei ne tették volna le a névjegyüket. A május 17-18-i hétvégén nagyüzemben tartották a versenyeket a magyar és nemzetközi pástokon.

A legfiatalabb párbajtőrvívók ezúttal Békéscsabán vizitáltak a 2013/2014-es évad utolsó Olimpici állomásán. A 12 év alattiak (törpici) mezőnyében Kálmán Gyöngyvér ugyan megingott a csoportküzdelmek alatt, azonban a verseny végére csúcsformába került és magabiztos vívással nyerte meg a pénteki bevezető számot. Szombaton a jól megszokott Fekete menetelés következett. És aranyérem az újoncok (2000-es születésűek) mezőnyében is. A vasárnapi záró etap is hasonlóan sikerült Fekete Laura számára, igaz ebben a versenyszámban kétszer is nagyon meg kellett küzdeni az ellenfelekkel. A szintén debreceni Vértesi Lili és Kálmán Csenge tudták megszorítani a klubtársukat (15-14) a többiek nem. Újabb arany volt tehát a termés, ezúttal a serdülők között. A békéscsabai légteret az eredményhirdetéskor uralták a debreceniek.

Az ifjak mellett az egyesület legidősebbje is pástra állt. Csapat Európa-bajnokságot rendeztek a Horvátországi Porecben. Dr. Szentkirályi István a párbajtőr és a tőr királykategóriában (a csapatversenyeken a csapat három tagjának az összéletkora meg kell, hogy haladja a 195 évet.) mérette meg magát. Az Erdős Gábor, Imreh László, Pap Jenő, Marczali László, Szentkirályi István alkotta párbajtőrcsapat remek vívással arany, míg a Boros Péter, Hasszán Attila, Imreh László, Pap Jenő, Szentkirályi István tőr-kvintett ezüstéremmel lett gazdagabb az EB után.

Még egy rangos nemzetközi versenyt rendezett Horvátország. Splitben szatelit versenyen mérették meg magukat a debreceni párbajtőrözők. A férfiaknál a debreceniek egyik edzőjének a nyakába került az értékes arany. Tardi Ottó a kupagyőzelemmel négy világranglista pontot is megkaparintott, amivel megközelíti a világranglista első 200 versenyzőjét. A hölgyeknél is sikeresen forgatták a párbajtőrt a cívisvárosi vívók. Ketten is a legjobb nyolc közé jutottak. Babinszki Dorottya nyakába a szépen csillogó bronzérem mellé, két világranglista pont is került, míg Zavoda Dóra hetedik helye is szépen fizetett egy világranglista pont képében.

A kardvívók eközben egy kicsit a jövőbe utaztak, hiszen a következő évad első hazai válogató versenyét rendezték. A budapesti túra is jól sikerült a DHSE-seknek. A hölgyeknél a sérüléséből felépülő Leitner Dorka bizonytalan kezdést követően jutott a legjobb nyolc közé. Urbán Ádám viszont nagyon magabiztosan menetelt a döntő felé. Az elődöntőben tudta csak legyőzni az idei világbajnokság nyolcaddöntőse, Darkó Botond. Urbán bronzérmének köszönhetően a 2014/2015-ös évet a válogatói ranglista harmadik helyéről nyitja.

Soha rosszabb hétvégét kedves debreceni vívók!

- DHSE-PMD Vívóklub -


Döntős eredmények (2014.05.16-18):

Veterán Európa Bajnokság

+195 Férfi párbajtőr

1. Magyarország (Erdős Gábor, Imreh László, Pap Jenő, Marczali László, Szentkirályi István)

+195 férfi tőr

2. Magyarország (Boros Péter, Hasszán Attila, Imreh László, Pap Jenő, Szentkirályi István)

Olimpici Békéscsaba:

Törpici leány Párbajtőr:

1. Kálmán Gyöngyvér

Újonc leány párbajtőr:

1. Fekete Laura

Serdülő Leány Párbajtőr:

1. Fekete Laura

Kadet kard előválogató – Budapest

Férfi Kard:

3. Urbán Ádám

Női Kard:

8. Leitner Dorka

Satelit Világkupa Split

Férfi párbajtőr:

1. Tardi Ottó

Női Párbajtőr:

3. Babinszky Dorottya

7. Zavoda Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!