Sport

2014.02.04. 11:49

Csak egy legény van keleten

Debrecen - A régióban nincs még egy legalább 5. danos mester, az országban is csak ketten vannak Badar Attiláék.

Debrecen - A régióban nincs még egy legalább 5. danos mester, az országban is csak ketten vannak Badar Attiláék.

Október óta a kelet-magyaroszági térség is büszkélkedhet 5. danos kyokushin karate mesterrel az IKO Kyokushinkaikan világszervezeten belül: Badar Attila a bulgáriai három napos torna során vizsgázott le. A debreceni sportolót nem más, mint az IKO elnöke, Kancho Shokei Matsui 8. danos karatés avatta a fokozat mesterévé.

Badar Attila 34 éve űzi a sportágat, az 1979-ben megkezdett sorkatonai szolgálata alkalmával ismerkedett meg a karatével, egy idősebb, a sportág shotokan vállfaját űző idősebb katona által. Azon az ágon fekete övet szerzett, majd zöld övfokozattal tért át a kyokushinra. Leszerelése után Debrecenben folytatta a karatézást, még a régi Vágóhíd utcai csarnokban, nagyjából harminc éve pedig folyamatosan oktatja a harcművészetet.

A család is segít

– A világszervezetünk elnöke, Kancho Shokei Matsui mester előtt vizsgázhattam, ami nagy megtiszteltetés számomra – mondta portálunknak Badar Attila, akinek eredménye Japánban is nagy dolognak számít, mert kevesen jutnak el 5. danig. – Az IKO-n belül Európában mindössze tizenketten rendelkeznek 5., vagy annél nagyobb fokozattal, elsősorban a lengyel vonal erős. Hazánkban én vagyok a második, aki eljutott erre a szintre – jelentette ki Badar.

A Badar Attila vezette Kiyosumi SE december óta új dojóban, a Füredi úton várja a mozogni vágyókat. A teremben nem csupán a gyerekeknek, de a szüleik számára is tartanak edzéseket, amelyben az 5. danos mesternek felesége, Senpai Badarné Krista Andrea és két fia is segítségére van.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!