Sport

2013.12.03. 17:36

Debreceniek is részt vettek a Magyar Torna Szövetség nemzetközi továbbképzésén

Budapest - Budapesten, a Magyar Sportok Háza konferencia termében, a Magyar Torna Szövetség nemzetközi szakmai továbbképzést tartott.

Budapest - Budapesten, a Magyar Sportok Háza konferencia termében, a Magyar Torna Szövetség nemzetközi szakmai továbbképzést tartott.

A Magyar Torna Szövetség elnökének meghívására Magyarországon járt az amerikai Steve Butcher, a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) Férfi Technikai Bizottságának elnöke és az edzőtovábbképzésen előadást tartott. Steve Butcher két témában tájékoztatta több mint száz résztvevőt, edzőket, versenybírókat, szakvezetőket. Az első előadás keretében az amerikai tornasport női és férfi tornarendszerének felépítését ismertette. Az amerikai torna sportban 10 szint van. Az 1-3 szint az alap melyben a 3-6 évesek vannak, a 4-5 szintnél már előírt gyakorlatok vannak és 7-9 évesek résztvevők, a 6 szinttől két részre osztódik a program, belép az elit program a kiemelkedő tudásúak részére, és megmarad a választható gyakorlatok alapján lévő szintek. A szintek átjárhatóak a heti edzés számok váltakozóak, pl. 7-9 éveseknek heti 9 óra maximum. Fő szempont a hatékony munka. Amerikában a torna tömegbázisa óriási, több mint háromezer torna iskola működik, 30 000 edző végzi a különböző szinteken az edzői munkát. A szövetségi nyilvántartásban 131324 fő versenyző szerepel, évente a versenyek száma eléri a négyezret. Amerikában a torna népszerűsége folyamatosan nő, legdinamikusabbamban a női szakág fejlődik.

A torna másik nagy vonala a szabadidős torna, több mint egy millióan űzik, heti rendszerességgel 1-2 órában.

A fő szlogen: „Kezd el és utána bármit megcsinálhatsz, később más sportágat is tudsz választani.” A kedvtelés és a jó kedv a fő irányvonal. A tehetségek kiválasztása a szabadidős tornából történik. A szülőknek, a családnak van nagyon jelentős szerepe a gyerekek sportolásában, versenyeztetésében, mint anyagi és mentális vonalon.

Az előadás másik témája pedig a 2016-os és 2020-as olimpiai kvalifikációról szólt. Ezzel kapcsolatban kiderült, a FIG szeretné megkönnyíteni a szerspecialisták, többek között az olimpiai bajnok Berki Krisztián riói kvótaszerzését is, így elképzelhető, hogy a szerspecialistáknak a londoni kvalifikációval ellentétben nem kell majd három szeren indulniuk a kvótaszerzésért.

A továbbképzés befejezése után a torna szövetség férfi szákága tartott ülést. Beszámolók az elmúlt hónapok nagy versenyeiről szóltak (az EYOF-ról (Utrecht), UNIVERSIADE-ról (Kazany) és a VB-ről (Antwerpen). Valamint a férfi tornaversenyrendszerében kis módosítási javaslat volt a kisebb korosztályoknál. A Sport XXI program részvevői számára, december elején, Tatán tartanak továbbképzést.

A szakmai továbbképzés hasznos volt, betekintést kaptunk amerikai torna rendszerről és szakmai kérdésekről kaptunk tájékoztatást, Debrecenből a Lakatos István, Ladányi Zoltán és Bánki András vett részt. A Borkai Zsolt a MOB-elnök szerint sportdiplomáciai szempontból különösen fontosak az ilyen típusú látogatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!