Sport

2013.11.21. 14:51

Komoly a felelősségük

Ebes - Az ebesi elnök, Kis Sándor beszámolt a csapat helyzetéről és felvázolta a klub jövőképét.

Ebes - Az ebesi elnök, Kis Sándor beszámolt a csapat helyzetéről és felvázolta a klub jövőképét.

Az utóbbi időben különböző mendemondákat lehetett hallani a nyáron feljutott NB III-as futballcsapat, az Ebes háza tájáról. Ki nem fizetett költségtérítésekről, játékossztrájkról szóltak a pletykák, de az Ebes KKSE elnöke, Kis Sándor kérésünkre tisztába tette az ebesi helyzetet.

Elnök úr, abban megegyezhetünk, hogy komoly változáson megy keresztül az ebesi futball.

Kis Sándor: Három éve kezdtük el építeni a civil szervezetünket, az Ebes KKSE-t, a megyei másod-, és első osztályban elért komoly sikereink után az ott élő emberek, illetve a mi munkánk eredményeként a csapat odajutott, hogy kivívta az NB III-as indulási jogot. Úgy vélem, ez nagyon szép siker volt. Amikor az első fordulóban érkezett hozzánk a Ferencváros – azt tudni kell, én két csapatnak szurkolok, az egyik a Loki, a másik a Fradi, családi hagyományaim miatt – és nyertünk 2–1-re, akkor azt mondtam, ha számunkra itt véget érne az NB III-as szereplés, már akkor megérte. A szervezet építése során hoztunk új labdarúgókat, akiket amatőr szerződéses viszonyban regisztráltunk. Az elnökség nyári célkitűzése az volt, hogy az Ebes az első hatban végezzen a harmadosztályban, ebben az esetben van pénz, paripa, fegyver, különben nincs. A lejátszott meccsek során, nagyjából a Létavértes elleni kilencven perc környékén, amikor edzőváltás történt a gárdánál, tisztán látszott, nagyot álmodtunk, az Ebes nem képes megvalósítani az eredeti célokat. Úgy véltük, reálisan a 10. hely körül végezhet a társaság. A legnagyobb szponzorok, ebbe bele tartoznak az én cégeim is, döntése egyértelmű volt, ha nem lehetséges, hogy az első hatban legyünk, akkor építsünk egy új csapatot! Ez azt jelenti, hogy megválunk egyes futballistáktól és az ősz végén felbontjuk az amatőr szerződésüket. Eközben olyan fiatal játékosokkal tárgyalunk, akik szeretnének hozzánk jönni. Az új felállás alapján az utánpótlás továbbra sem szenved semmiben sem hiányt, hiszen több száz gyermek sportolásáért vagyunk felelősek.

Melyek az új célok az ebesi gárda előtt?

Kis Sándor: Egy közép kategóriás csapat akarunk lenni az NB III-ban, ahová szívesen jönnek ifjú tehetségek, akik idővel esetleg egy magasabban jegyzett együttesben, komolyabb bázissal rendelkező klubban szerepeljenek. Ehhez teljesen átalakítottuk a finanszírozási formát. Ez utóbbi persze jelenthetett egyes játékosoknál problémát, mert ha azt mondják valakinek, hogy nem vagy elég jó, az senkinek sem esik jól. Kifizettük az albérleteket és minden finanszírozási kötelezettségünknek eleget tettünk, tehát tartozásunk nincs. Majd azt mondta a vezetőség a labdarúgóknak: köszönjük szépen, innentől szabadon igazolhatóak vagytok. Ez konszenzus alapján történt, ennek ellenére természetesen nekem is rossz a szám íze. De minden gödör, amibe belelépünk, egy tanulási folyamat kezdetét is jelenti. Közben létrehoztuk az Ebes FC Kft.-t, azaz január elsejétől ketté válik a felnőtt gárda finanszírozása és működtetése, illetve a civil szervezet működése, utóbbi a teljes utánpótlást jelenti.

Az utánpótlást milyen szintet képviselve szeretné látni a későbbiekben?

Kis Sándor: Pályáztunk és el is nyertünk TAO-pénzeket, összesen 28 millió forintot, ezt az utánpótlás nevelésre fordítjuk majd. Olyan civil szervezetként kívánunk működni, amely idővel 3-400 fős utánpótlásbázist jelent akár a Lokinak, illetve az NB II-es csapatoknak, vagy a komolyabb célokkal rendelkező NB III-as kluboknak. Ez alapján készítjük elő az új pályázatunkat, amelyet február 15-ig kell benyújtani, ezáltal nagyobb léptékű összeget akarunk előteremteni a céljainkhoz, például szeretnénk egy műfüves pályát kialakítani. A felnőtt csapat a jövő évtől gazdasági szervezetként működik, vagyis akkor már köthető profi szerződés a kialakuló keret tagjaival.

Mennyi pénzből gazdálkodhat januártól a felnőtt gárda?

Kis Sándor: Nagyjából ötven millió forintból. Úgy gondoljuk, ez elég lesz ahhoz, hogy a 8-10. helyen végezzen az Ebes. Többet nem is várunk el. Az NB III-as joggal a fiataljaink megvillanthatják tudásukat, mint ahogyan tették azt a múlt hétvégén az Eger ellen az U21-es, bajnoki címért küzdő csapatunk tagjai. A szakemberek szerint ezekre a fiúkra lehet alapozni a következő években, kiegészülve az itt maradó néhány idősebb játékossal, illetve a jövőben hozzánk kerülő újakkal.

A menet közben formálódó csapathoz miként viszonyulnak a szurkolók és miként a szakmai stáb?

Kis Sándor: Amikor távolodni látszottak az eredeti céljaink, úgy döntöttünk, frissíteni kell a szakmai munkán. Olyan edzőt szerettem volna látni a padon a Létavértes elleni vereség után, aki szakmailag elméletben és gyakorlatban is kijárta minden iskoláját a futballnak, s kötődik a régióhoz. Ezért régi barátomat, Bücs Zsoltot kértem föl a közös munkára. Az új tréner az építkezés során bátran nyúlt a fiatalokhoz, meccset is nyer velük. Bücs ma azon tevékenykedik az új ügyvezető igazgatóval, Ternován Ferenccel, hogy értékes fiatalok érkezzenek Ebesre. Az elnökség kimondta: bennük van a jövő. A drukkereink is jó ötletnek tartották, hogy váltottunk. Nagyobb szurkolás volt a már említett Eger elleni meccsen, mint korábban. Teljes mellszélességgel mellénk álltak és meg is fogalmazták, hogy jobb út ez, amelyen most járunk. Hozzátenném, minden ilyen kis településen, mint amilyen Ebes is, az önkormányzatnak kellene lennie a főtámogatónak. Ez nálunk nem következhet be, mert nincs akkora anyagi háttere a térségnek. Ahogyan az máshol megjelent: a környezet nem nőtt fel még a csapathoz. Ezzel nem megbántani akarom a földijeimet, de nem tudtunk elegendő támogatást nyújtani a civil szervezetünknek, ugyanis ezen a szinten már több pénzre van szükség. Azonban aki egyetlen forintot is hajlandó beletenni a dologba, aki a munkáját hozzáadja, azt meg kell becsülni. Persze, a határok végesek, ezzel tisztában vagyok. Abban bízom, hogy az ipari parkunk tovább tud fejlődni, azok a vállalkozók, akik ott dolgoznak, többet tudnak segíteni nekünk. A lényeg, hogy a gyerekeinket egészséges életmódra neveljük a futball által, ők pedig azt lássák, ha probléma adódik is, a klub alkalmazottaira mindig számíthatnak. Mert ez komoly felelősség.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!