Sport

2013.09.24. 17:47

Újra beírta magát a nagykönyvbe

Debrecen - Fórián Csilla megszerezte a magyar tollaslabdázók első érmét a világbajnokságon.

Debrecen - Fórián Csilla megszerezte a magyar tollaslabdázók első érmét a világbajnokságon.A debreceni Fórián Csilla már eddig is a sportág hazai ikonikus alakja volt, hiszen a magyarok közül egyedül kvalifikálta magát olimpiára, nevezetesen az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokra. Az örökös magyar bajnok – aki a profi pályafutását azóta már befejezte, s tanárként dolgozik – most újabb fejezetet kap a tollaslabdázás nagykönyvében, ugyanis megszerezte a magyarok első érmét világversenyen. Fórián Csilla az ankarai szenior világbajnokságon szerezte meg a rendkívüli módon szépen csillogó ezüstérmet, amit karrierjében rögtön az olimpiai részvétel mögé sorolt.

Formában maradt

– Nem titkoltam, azért nem álltam le teljesen az edzésekkel, mert szerettem volna segíteni a lányom, Daniella fejlődését. Emellett a Hajdú Gabona DTC csapata is számolt velem, évről évre rendszeresen pályára léptem a bajnoki meccseken. A közelmúltban sajnálatos módon Daniellát újra meg kellett műteni, és a csapattársunk, Varga Orsi is kiesett a munkából, így a csapatnak nagyobb szüksége lett rám, ezért Mátyus Tibor vezetőedző sokkal többet foglalkozott velem. A nyártól napi három edzésen vettem részt, így egy komoly, háromhónapos felkészülés után utaztam ki a törökországi szenior világbajnokságra – avatta be a részletekbe a Napló olvasóit Fórián Csilla.

Nagyszerű menetelés

A debreceni sportoló csakis dicsérő szavakkal tudott beszélni a szervezésről, óriási felhajtás övezte az ankarai világversenyt. A hat napig tartó vébén 899 induló vett részt, 12 pályán 1198 meccset vívtak a tollaslabdázók.

– A +40-es kategóriában indultam, nem voltam kiemelt a 32-es táblán, de ez nem jelentett nagy gondot, mivel jó volt a sorsolásom. Először egy francia riválist győztem le 2:0-ra, majd egy svéd hölgy következett (2:1), ezután pedig a 3. helyen kiemelt indiai ellenfél ellen diadalmaskodtam 2:0-ra. A legjobb négy között a német Bundesligában a mai napig is aktív rivális ellen küzdöttem. A bolgár születésű, de azóta már németként versenyző hölggyel igazi show jellegű meccset vívtam, ami az idegek harca is volt, s végül 2:1-re hoztam a meccset. A döntőben egy 190 centis, férfias megjelenésű dán sportoló ellen játszottam, s bevallom őszintén, mentálisan nem tudtam elviselni, hogy a lelátón ülő szurkolók túlnyomó többsége, több ezer ember nekem szurkol. A finálét 2:0-ra elvesztettem, de így is nagyon nagy örömet jelent, hogy ezüstéremmel térhettem haza – fogalmazott Csilla.

A kiváló tollasozó kiemelte, reméli, ez a siker ösztönző és önbizalom-növelő lesz a többi magyar versenyző számára is. Zárásként kiderült, ez a siker meghozta a debreceni versenyző étvágyát, hiszen már azt tervezi, hogy a szenior Európa-bajnokságon is részt vesz.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!