Sport

2013.05.02. 17:34

Hogyan súlyzózhatunk, ha gerincferdülésünk van?

Debrecen - A megfelelő izmokat nyújtani, a tartásért felelőseket pedig erősíteni kell.

Debrecen - A megfelelő izmokat nyújtani, a tartásért felelőseket pedig erősíteni kell.A gerincferdülés nem betegség! Testünk több, mint kétszáz ízületének körülbelül fele a gerincoszlopban található. Gerincferdülés (szaknyelven skoliózis) esetében néhány csigolya, és a hozzájuk tartozó ízületek állnak a normálistól eltérően, jobbra vagy balra elhajolva és elfordulva. Ez egy statikai jellemzője az adott gerincnek. Természetesen okozhat problémákat, amikor a test már nem tudja a többi ízület helyzetének megváltoztatásával egyensúlyban tartani a rendszert. Ezért érdemes nagyon odafigyelni szülőként a gyermek tartására, és emiatt elengedhetetlen a célirányos mozgásterápia.

Mit kell tenni?

– Több gyógytorna irányzat is foglalkozik a gerincferdülés ellensúlyozásával, speciális gyakorlatokat alkalmazva a tornák során. A lényege mindnek ugyanaz: a ferdülés miatt az egyik oldalon túlnyúlt izmokat erősítjük, a másik oldali letapadt izmokat nyújtjuk, helyreállítva az izomerő-egyensúlyt. Enyhe és közepes esetekben nem is történik orvosi beavatkozás, mozgással próbáljuk helyreállítani a normális állapotot – mondta Váradi Károly, a Cutler Gym gyógytornásza, aki így folytatta. – Ennek alapján gyógytornászként feltettem a kérdést, hogy miért ne lehetne a súlyzós edzést is egyénre alakítva a gyógytornával azonos irányba dolgozni az edzőteremben? Tíz éves edzőtermi pályafutásom alatt azt láttam, hogy rengetegen terhelik rosszul a testüket, akinek ráadásul gerincferdülése is van, sajnos duplán rosszat tesz magának ezzel.

Van megoldás, csupán a megszokott edzésprogramból néhány gyakorlatot úgy kell módosítani, hogy azok a súlyok adta plusz terheléssel is a ferdülés ellen dolgozzanak, a megfelelő izmokat nyújtsák, a tartásért felelőseket pedig erősítsék. Természetesen nem állítom, hogy a gyógytorna ezek mellett nem szükséges. Aki a gerincferdülés miatt nem egyformán érzi a jobb és bal oldalán a mozdulatokat, annak izomérzetet és testtudatot a gyógytorna tud adni. A súlyzós edzés ehhez igazítása egy plusz lehetőség, amit érdemes kihasználni annak, aki már úgyis jár edzőterembe – fogalmazott a szakember.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!