Sport

2013.05.09. 12:56

„Novakovics vérbeli profi”

Debrecen - A kapus rehabilitációját irányító Elek László boldog, hogy a játékost újra a pályán láthatja.

Debrecen - A kapus rehabilitációját irányító Elek László boldog, hogy a játékost újra a pályán láthatja.Jó hír a Loki szurkolói számára, hogy a gárda szerb kapusa, Nenad Novakovic teljesen felépült sérüléséből. A hálóőr még tavaly júliusban, a Győr elleni bajnokin szenvedett térdszalagszakadást s a május 7-én elvégzett németországi kontrollvizsgálatok megállapították, a játékos százszázalékos egészségi állapotban van, ezért elkezdhette a közös munkát a csapattal.

Novakovics rehabilitációs edzéseit öt hónapon át irányító Elek László erőnléti edzőt kérdezte a Hajdú-bihari Napló.

Hogy került kapcsolatba Nenad Novakoviccsal?

Elek László: Egy debreceni fitneszteremben – ahol a DVSC játékosai is edzenek – tartok csapatok számára és egyéneknek fizikai képességfejlesztő tréningeket. Egy labdarúgó edző, Szilágyi Balázs barátom ajánlott Nenadnak. Hamarosan elkezdtük a közös munkát, amely öt hónapon át tartott. Nagyszerű volt vele dolgozni, mert vérbeli profi mentalitással bír: küzd és erőn felül képes teljesíteni. Soha nem késett, vagy panaszkodott a kemény munkára, bármit megtett azért, hogy minél hamarabb újra teljes értékű tagja lehessen csapatának.

Hogyan zajlottak a foglalkozások?

Elek László: Az első kilenc hétben heti háromszor foglalkoztam vele az első kontrolljáig. Ezt követően átálltunk heti négy edzésre, amelyből kettő a sérült végtag erősítésére, kettő pedig az általános erőnléti sportági mozgások fejlesztésére szolgált. A második kontrolljára, amely március 26-án volt Augsburgban, én is elkísértem. Nagy élmény volt számomra, hogy láthattam Európa legmodernebb sport- és rehabilitációs klinikáját. Találkozhattam a Nenad műtétét végző orvosssal és a fizikoterapeutájával. Már az első kontroll eredményei is biztatóak voltak, de a másodikon már 95%-os felépülési állapotban volt a korábban sérült lába, ami a nagyon jó eredménynek számít. Az utolsó kontroll eredménye pedig önmagáért beszél, a németországi szakemberek rendkívül elégedettek voltak a kapus állapotával, ezért elkezdhette az edzéseket a társaival.

Ön mióta foglalkozik sportolók rehabilitációjával?

Elek László: Az akkor szintén a DVSC kötelékébe tartozó futballistát, Kovács Norbertet 2000-ben bokatöréssel és szalagszakadással műtötték meg. Ugyanabban a fitneszteremben dolgoztam, ahol ő igyekezett erősíteni a lábát. Eleinte tanácsot kért az edzéseihez, majd megkért, hogy segítsem a felkészülését. Hamarosan visszatérhetett az NB I-be játszani. Hivatalosan ilyen munkakörbe először Pajkos János vitt 2001-ben a DVSC csapatához.

Labdarúgókon kívül más sportágak képviselőivel is foglalkozik?

Elek László: Természetesen. A focistákon kívül elsősorban kézilabdázókkal dolgozom együtt, de járnak hozzám jégkorongozók és pólósok is. Csak, hogy egy pár nevet említsek: a DVSC-TEVA első csapatából Szűcs István jár hozzám két évvel ezelőtti térdműtéte óta, Tóth Csaba, a DVSC kapusa térdszalag-problémákkal keresett meg, és most Nenad programja szerint edz velünk. A kézisek közül Karnik Szabina, aki hét térdműtéten van túl, két éve jár folyamatosan külön edzésekre; Kazai Anita keresztszalag-műtétjének rehabilitációját végzi nálam, de dolgoztam együtt Herr Anitával is. Sajnos, hamarosan Vörös Betti is csatlakozik hozzánk, akinek április közepén volt az oldal-keresztszalag pótlása.

Csak egyénileg dolgozik vagy tagja valamelyik csapat stábjának is?

Elek László: A balmazújvárosi NB II-es labdarúgó csapat erőnléti edzője vagyok, mellette ismét besegítek a szintén újvárosi NB I/B-s kézilabda együttes fizikai felkészítésébe. Emellett a DEAC NB II-es junior kézilabdacsapatának vagyok az edzője.

HBN


Pályafutás

  • 2001-2002: a Vasas NB I-es női kézilabdázóinak erőnléti edzője
  • 2002-2007: a Vác NB I-es női kézilabda csapatának erőnléti és pályaedzője
  • 2010-től: a Balmazújváros NB I/B-s kézilabdásainak erőnléti és utánpótlás edzője
  • 2011-től a Balmazújváros NB II-es labdarúgó csapatának erőnléti edzője
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!