Sport

2013.05.06. 11:21

33 órás váltóúszás Debrecenben

Debrecen - Az EXTRÉM Csapat tagjai a Bátor Táboros gyerekeket támogatták úszásaikkal.  Nyolc váltó 160 tagja összesen 445x1200 métert úszott. Horváth Gábor 8 éves, látássérült kisfiú is leúszta a távot.

Debrecen - Az EXTRÉM Csapat tagjai a Bátor Táboros gyerekeket támogatták úszásaikkal.  Nyolc váltó 160 tagja összesen 445x1200 métert úszott. Horváth Gábor 8 éves, látássérült kisfiú is leúszta a távot.

Debrecenben 1993 óta hagyomány az 1200 m-es Hajós Alfréd-mérföldek úszása, amellyel Hajós Alfréd 1896-os olimpiai győzelmére emlékeznek az úszók. Az 1994-ben bevezetett, évente egy perccel hosszabb „33 órás” váltóúszás idén 2013 percig, azaz 33 órán és 33 percen át tartott!

A váltóúszást a Debreceni Szenior Úszó Klub a Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola 25 m-es, négy pályás uszodájában, kedvező körülmények között rendezte meg több szponzor támogatásával és a résztvevő csapatok segítségével. Öt csapat teljes versenyidőben, három csapat rövidebb szakaszon vállalta a szereplést. Váltani 1200 méterenként lehetett (volt, aki többszörös távot úszott). A maratoni rendezvényen a 160 résztvevő összesen 445x1200 méterig + 2260 méter „töredék távig” jutott!

A „DISZ & Ügyvédek” csapata volt az egyetlen olyan nevező csapat, amely 1994 óta valamennyi váltóúszáson részt vett. Ügyvédek, tájfutók, triatlonisták, meghívott szenior úszók, családok alkották ezt a nagy, vidáman úszó gyűjtőcsapatot. Néhány név a csapatból: Dobrossy István és fiai, Pollák József, Gulyás Gyula, Trócsányi Zoltán, Hegedüs Erika, Nádházi Iván, Szabados József, Lövei Zsolt, a Litvák család, a Farkas család és Gyulai Dávid sportiskolás úszó, aki a csapatban a legjobb eredményt úszta (16:55).

A Debreceni Szenior Úszó Klub sportolói 1995-ös megalakulásuk óta résztvevői a 33 órás váltóknak. Többször nyertek már, 2004-ben 103x1200 m-ig jutottak, olykor két váltót is indítottak. Idén megoszlottak erőik, ezért nem törekedtek rekordra, csak tisztes helytállásra. Mivel az egyetemisták csapatában volt elég hallgató, több professzor és oktató (Batta Gyula, Kappelmayer János, Égerházi Anikó, Nagy Benedek) nem az egyetemi csapatnak, hanem a szenioroknak segített be. Itt úszott négyszer Krucsó Zsolt transzplantált versenyző, aki a Dél-Afrikai Köztársaságban megrendezésre kerülő Transzplantáltak Világjátékára készül. Balázsiné Jaczkó Márta, Salamon Tibor, Rácz Kálmán, Rácz Lajos, Gombos Réka, Kovács Enikő,Vas András, Bihari Árpád 4-5 úszással segítették csapatukat. Kádasi Tibor gyermekeivel nemrég elhunyt édesapja emlékére úszott.

A Debreceni Egyetem úszócsapata tavaly decemberben kezdte el önálló edzéseit 25 fővel. Most főleg az éjszakai műszakot vállalták hősiesen: volt, aki 8-szor (Molnár Valéria) vagy 7-szer úszott (Debreczeni Attila és az EXTRÉM Csapatban is szereplő Godó Bence). A legalább négy távot teljesítők névsora: Tomola Györgyi (6x), Nagy Kata (5x), Torzsa Krisztián (5x), Tóth Adrienn (5x) Janó Péter (4x), Lajos Orsolya (4x).

A Smaragd Delfin az Egészségért Alapítvány gyerekekből és felnőttekből álló csapata öt éve és idén is a második helyen végzett a váltóúszáson. Kéri Edit csapata most is kitett magáért! A legtöbbször, hat alkalommal Gulyás Péter úszta le a távot a csapatban. Kovács András kiváló időt, 15:20-at úszott a csapatban. Az eredményhirdetésnél a rendezők egyébként kerülték a sorrend és a konkrét eredmények közlését, hiszen itt mindenki saját örömére, csapatát segítve, olykor a saját határait feszegetve úszott…

A teljesítő képességük határait leginkább az EXTRÉM Csapat tagjai közelítették meg előzetes vállalásaikkal és azok teljesítésével. Igazi küldetést vállaltak, hiszen az Élménykülönítmény történetében először rajtoltak úszók a Bátor Táborért!

Korábban nemzetközi vagy országos maratoni és félmaratoni futóversenyeken, hosszútávú kerékpár- és triatlon versenyeken indultak az Élménykülönítmény sportolói közösségének tagjai, akik sporttevékenységükön kívül beteg gyerekeknek gyűjtenek adományokat.

Godó Bence debreceni egyetemista a maratoni futótáv, 42.195 méter leúszását vette tervbe. Tavaly decemberben a nyírbátoriak Guinness-rekord kísérletét segítette 21 km-es “próbaúszásával”, most pedig az EXTRÉM Csapat váltójában ő úszta az első és az utolsó 12 km-es távot. Mivel ez “csak” 24 km, közben az egyetemi csapatnak 7x1200 m-rel besegített, és önálló pályán is úszott nyolc Hajós-mérföldet, majd a végén 195 m ráadást, hogy a váltóúszás vége előtt alig hat perccel teljesítse vállalását, csapattársai és a többi jelenlévő nagy örömére!

Godó Bence két testvére is az EXTRÉM Csapatot erősítette: öccse, Soma 12 km-t, húga, az uszodában is az érettségijére készülő Luca 6 km-t úszott a váltóban. Édesanyjuk 12 órán keresztül részidőzött a csapatnak.

Nagy Réka a fővárosból hazalátogatva ezt a hétvégét az úszásnak szentelte, 12 km-es és 6 km-es távot úszva a váltóban. Korábban 26 km-es medencei és 16 km-es nyíltvízi eredményei voltak.

Bihari Árpád, aki a tavaly decemberi nyírbátori 24 órás úszáson 13 km-es össztávot teljesített, most 6 km-t vállalt, utána a szenior csapatnál még 5x1200 m-t úszott.

Legoza Éva négy éve edz a szeniorokkal. Az 54 éves tanárnő 6000 méteres vállalását teljesítette. Bátyja, Rentka László, az EXTRÉM Csapat 56 éves rangidőse a váltóúszás előtt egy héttel a kecskeméti rövidpályás szenior országos bajnokságon hangolódott rá a feladatra: két nap alatt 11 egyéni- és 4 váltó versenyszámban indult, a 400 m-es és 200 m-es versenyszámok közül négyben új országos rekorddal győzött. A verseny másnapján kezdte el az édesapja 95. születésnapi ajándékának szánt 95 km-es táv leúszását, amelyet 12-20 km-es napi össztávval haladva terveinek megfelelően a 33 órás váltóúszáson fejezett be. Még 22 km-es távra volt szükség az EXTRÉM váltóban (összesen 2x12 km-t és 6 km-t úszott itt), és így 117 km-es adaggal zárta a “hosszú hetet” Rentka László.

A DUSE (a Debreceni Úszó Sportegyesület) debreceni és létavértesi csapata (utóbbiban erdélyi gyerekek is úsznak) Mányi Csaba és segítői irányításával 12 órán keresztül az éjszakai úszást választották. Olykor párhuzamosan két váltóban úsztak, hogy 20+14 úszásuk beleférjen a tervezett versenyidejükbe.

A Herpály SE úszói Berettyóújfaluból érkeztek Kurtán Mónika vezetésével, 14x1200 m-t úsztak az EXTRÉM Csapattal közös pályán.

Egy vadonatúj egyesület, a Debreceni Aquasport Egyesület képviseletében Hudák István kétszer úszta le a távot. 15 perc 14 mp-es ideje volt a váltóúszás legjobb 1200 m-es eredménye!

A Smaragd Delfin csapatában úszott Horváth Gábor 8 éves kisfiú, aki édesanyja folyamatos és hangos irányítása mellett 1 óra 9 perc 51 mp alatt úszta le a szélső pályán az 1200 méteres távot.

Utólag értettük meg a hangos biztatás jelentőségét: a kisfiú gyengénlátó, úszás közben édesanyja hangjára hagyatkozik. Úszása után szüleivel szeretett volna megismerkedni az Élménykülönítményes csapattal, mert már hallott a Bátor Táborról. Kérését örömmel teljesítette az EXTRÉM Csapat éppen nem úszó tagja, Rentka László.

Köszönet minden résztvevőnek és segítőnek!

Rentka László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!