Sport

2012.08.07. 12:40

London 2012 - Baji és Kiss kiesett 110 m gáton

London, 2012. augusztus 7., kedd (MTI) - Baji Balázs és Kiss Dániel nem jutott tovább előfutamából 110 m gáton a londoni olimpia keddi versenynapján.

London, 2012. augusztus 7., kedd (MTI) - Baji Balázs és Kiss Dániel nem jutott tovább előfutamából 110 m gáton a londoni olimpia keddi versenynapján.Az ezúttal is már a délelőtti program első percétől teltházas Olimpiai Stadionban a két magyar közül a 2010-ben Eb-bronzérmes Kiss került előbb sorra, az ötödik futamban. A hat futamból az első három helyezettek mellett a további hat legjobb időt elérő jutott a szerdai elődöntőbe.

Az Ikarus BSE futója, aki tavalyi műtétje után csak az év elején kezdhette újra az edzéseket a hatos pályáról indult, mellette a hetesen a világranglistát 12.93 mp-cel vezető amerikai Aries Merritt kapott helyet. Kiss gyengén rajtolt, de aztán jó ritmusban közelített vetélytársaihoz, egy kisebb hiba után azonban megtört a ritmusa, s végül a hatodik helyen ért célba, 13.62 mp-es idejével pedig már nem reménykedhetett a továbbjutásban.

"Azok után, amiken végigmentem, örülök, hogy itt vagyok" - nyilatkozott Kiss, utalva arra, hogy műtétje után húsevő baktérium támadta meg a lábát. - "Az idővel meg kell elégednem, más kérdés, hogy hellyel akár ez az idő is elég lehetett volna a továbbjutáshoz. Előzetesen hittem benne, hogy sikerül, de az elejét elrontottam és sok technikai hibát követtem el."

A 23 éves, utánpótlás Eb-2. Baji a hatodik futamban az athéni olimpiai bajnok kínai Liu Hsziang (Liu Xiang) mellől rajtolt. Ez a verseny ritkán látható "csillaghullást" hozott: már az első gát előtt lábához kapott és megállt az idei Eb-n bronzérmes lengyel Artur Noga, majd Baji két oldalán egyszerre rúgta fel a gátat és bukott Hsziang és a barbadosi Shane Braithwaite. A táv felénél aztán még a szenegáli Moussua Dembele is elesett.

A Helsinkiben rendezett júniusi Eb-n Kisshez hasonlóan elődöntős Baji ötödikként dobta be magát, 13.76 mp-cel.

A futam után Hsziang egy lábon ugrált le a pályáról, ahol Baji fogadta, s magasba tartotta a kínai futó kezét. A külföldi, főleg kínai újságírók azonnal megrohanták a magyar gátast.

"Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem" - mondta Baji.

Hozzátette, 13.50 mp-es egyéni csúcsa közelében szeretett volna futni:

"Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. Nyilván nem ezen múlott, de megzavart a nagy bukás. Futás közben azon gondolkodtam, ez hogy történhetett meg, nem értem hozzájuk. Olyan időkkel lehetett továbbjutni, amire én is képes vagyok."

Ambrus Gábor, az MTI különtudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!