Sport

2008.06.01. 23:55

Transilvania Rally Show: Közönség kedvencek lettek a magyarok

<p>Az egykori fél gyári Lancia versenyző, Alex Fiorio nyerte a Transilvania Rally Show-t, de mindhárom magyar versenyző a közönség kedvence lett. <dia width="900" height="700" alt="Transilvania Rally Show 2008.06.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Transilvania_Rally_Show_2008_06_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Transilvania Rally Show 2008.06.01." /></a></dia></p>

Szabó Gergő, pénteken a román versenyzők között a leggyorsabb volt. Szombaton két műszaki hiba is hátráltatta a magyarokat, akinek végül Alex Fiorióval gyűlt meg a bajuk.

Harminc versenyzőt hívtak meg a második alkalommal megrendezett Transilvania Rally Show-ra, a kolozsvári Polus Center parkolójába. Mivel Szabó Gergő a román bajnokságban versenyez, ezért neki péntek délután a román versenyzőkkel is meg kellett küzdeni. A húsz versenyzőből tízen jutottak a szombati döntőbe. Szabó minden egyes alkalommal megjavította a pályacsúcsot, így első helyen jutott tovább.

Itt négy, öt-öt fős csoportra osztották a versenyzőket. A magyar pilóták közül Turi Tamás remekelt a leginkább, aki mind a négy ellenfelét legyőzte, többek között a rali vb-futamot is nyert Harry Rovanperät.

Elek István nem volt szerencsés, hiszen a szabadedzésen a legjobb időt autózta, de kuplunghiba miatt egy futamból kiesett. Így is tovább jutott azonban.

Szabó Gergő mindössze egyetlen egyszer váltott mellé, ami végzetes lett a számára, hiszen hiába nyert a három futamot, két csoporttársa, Alex Fiorio és Alex Bruschetta is háromszor nyert, és a két olasz legjobb ideje jobb volt Szabóénál. Gergő tehát kiesett.

Az egyenes kieséses döntőben Turi Tamás a tavalyi győztes román Titi Aurral került össze. Az első futamban nagyon megverte a sokszoros román bajnokot, a másodikban azonban eltört a Mitsubishije váltóháza, így kiesett.

Elek egy futamot ment a Szabó és Turi által is használt Szadó Racinges fekete Mitsubishivel, de miután Turi alatt ez az autó megállt, egy Subarut biztosítottak neki a rendezők, ami gyengébbnek bizonyult a két, korábban használt Mitsubishinél. Ezért Edwin Keleti könnyedén búcsúztatta őt.

A Transilvania Rally Show specialitása, hogy a kiesett versenyzők egy vigaszágon megmérkőzhetnek. Itt találkozott Turi és Elek. Turi egy Mitsubishit kapott, amivel legyőzte Eleket.

Az elődöntőbe jutásért azonban Alex Fiorio legyőzte Turit. A Döntőben, a vigaszágon továbbjutott Fiorio legyőzte Juuso Pykalistöt, így ő nyerte a versenyt. Fiorio skalpjai közé került Szabó és Turi mellett a verseny sztárvendége, HarryRovanperä is, akit mindjárt az első fordulóban megvert. Úgyhogy az olasz a hétvége során gyakorlatilag mindenkit legyőzött.

Bár a magyarok nem jutottak döntőbe, de a közönség többször is tapsolva ünnepelte őket. Még Rovanperä is elismeréssel nyilatkozott a szerinte meglehetősen agresszívan versenyző magyarokról. Miután Elek István, SzabóGergő és Turi Tamás is többször autóztak pályacsúcsot, kis szerencsével akár három magyar versenyzőt is láthattunk volna az elődöntőben.

Elek István: „Meglepően jó volt a pálya, lehetett rajta lendületesen, látványosan versenyezni. Megtisztelő volt olyan nagy versenyezők ellen vívni, mint Rovanperä, Pykalistö és Fiorio."
Turi Tamás: „Nagyon jó verseny volt. Kár, hogy tönkrement a fekete Mitsubishi, mert az sokkal jobb volt, mint a piros. Nagyon tetszett a verseny, remélem, legközelebb több szerencsém lesz.".
Szabó Gergő: „Mind a két autónk tönkre ment, úgyhogy nem volt szerencsénk. Elek Pisti és Turi Tomi is jól ment. Én egy futam kivételével mindent megnyertem, mégis kiestem. Alex Fiorio nagyon keményen ment, megérdemelten nyert, gratulálok neki."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!