Sport

2008.04.12. 16:58

Indul az újabb Drogmentes Magyarországért Maraton

<p>Szombaton ismét útjára indul Magyarország legnagyobb drogellenes futása, a rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a kábítószerek veszélyeire. A csatlakozók 42 nap alatt, 310 település érintésével 2100 kilométert futnak le.</p>

A Drogmentes Magyarországért Maraton aktivistái évente megrendezik a drogellenes futást, idén ez már a hetedik. Szombaton az első 15 fős csapat indul el és minden településen lehet hozzájuk csatlakozni. A startpisztoly délután fél egykor dördül el, ekkor indulnak útnak a fővárosi Duna Pláza elől, gyerekek, sportolók és hírességek kíséretében - mondta el a Független Hírügynökségnek Braun Mónika, a szervezet elnöke.

Az aktivisták és a hozzájuk csatlakozók 42 nap alatt, 2100 km lefutásával és 310 település érintésével hívják fel a figyelmet a drogok veszélyeire.

A z önkéntesek naponta összesen 50 kilométert tesznek meg. A 15 fős csoportokat pedig úgy osztották be, hogy ezalatt mindenki átlagosan 10 kilométert fusson. Így egyszerre általában hárman fognak futni. Van olyan atléta, aki több napot is vállalt. A rendezvény utolsó állomása szintén a főváros lesz: a Margitszigetre érkeznek az aktivisták május 25-én, gyereknapon.

A maratonnal módot akarnak adni arra, hogy mindenki elkötelezhesse magát a drogok ellen. Minden megyeszékhelyet és nagyobb városokat érintenek és azt remélik, hogy minél többen csatlakoznak majd.

A rendezvény azonban nemcsak a futásról szól, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra is. Minden településen szóróanyagokat osztanak és bárki leteheti az úgynevezett Drogmentes Kapitány esküt. Ennek lényege, hogy a gyerekek drogmentes életet fogadnak és erről oklevelet is kapnak. A fogadalmat olyan híresség előtt teszik, mint például Gálvölgyi János, Geszti Péter, Janics Natasa, Erdei Zsolt, vagy Schmitt Pál.

Az idei év különlegessége, hogy 600 ezer darab drogtotót is elkészítettek, ennek köszönhetően a gyerekek számos információhoz juthatnak a kábítószerek, főként a marihuána veszélyeiről. A legjobban kitöltők nyereményeket is kapnak. Tavaly több mint 16 ezren futottak le összesen több mint 23 ezer kilométert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!