Sport

2008.03.27. 10:27

Lesz olimpiai bojkott?

<p>Már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is azt követeli, hogy Kína hagyja abba a tibeti erőszakot.</p>

Ettől még azt mondják, hogy nem volt rossz döntés Kínának adni a 2008-as olimpiát. A tibeti emigráns kormány szerint már 130-an meghaltak a tüntetéseken. Kóka János, az SZDSZ elnöke azt kérte a magyar politikusoktól, hogy ne legyenek ott az olimpia nyitó- és záróünnepségén, Kína tibetpolitikája miatt. De a versenyeket Kóka sem bojkottálná. A kormányszóvivő azt mondta, egyelőre nincs napirenden a bojkott, de lehet, hogy szó lesz majd róla.

A belga kormány is gondolkodik a bojkotton

A belga kormány nem tartja kizártnak az idei pekingi olimpia bojkottálását, abban az esetben, ha a tibeti helyzet a jelenleginél rosszabbra fordul. Ezt Didier Reynders miniszterelnök-helyettes jelentette ki a Le Soir című brüsszeli lap szerdai számában, ugyanakkor hozzátette, hogy csak a legvégső esetben nyúlnak ehhez az eszközhöz.

George W. Bush amerikai elnök ugyanakkor kedden arról beszélt, hogy jelen lesz a játékokon.

Korábban a dalai láma is elutasította a pekingi olimpia bojkottját.

A Magyar Rádió információi szerint a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk nem vesz részt a pekingi olimpia megnyitóján. Varsó határozottabb állásfoglalásra szeretné rávenni az uniót, és gazdasági nyomásgyakorlást is elképzelhetőnek tart a kínai hatóságokkal szemben.

Forrás: TV2/MR1

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!