Sport - Foci

2018.06.16. 08:27

Szakértő szemmel: a dél-amerikaiaktól vár valami "ízesebbet"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A korábbi szövetségi kapitány, Csank János szerint manapság túl sablonos az európai labdarúgás.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A korábbi szövetségi kapitány, Csank János szerint manapság túl sablonos az európai labdarúgás.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb az 1998-as világbajnokság előtt volt a legközelebb ahhoz, hogy kiharcolja a részvételt, amikor selejtezőcsoportjában a második helyet szerezte meg Norvégia mögött. Ez pótselejtezőt ért akkor, de sajnos, a playoffban két nagyon súlyos vereséget (1–7 és 0–5) szenvedtünk Jugoszláviától, s ez a két meccs az akkori szövetségi kapitány, Csank János állásába került.

Talán a németek

Az oroszországi világbajnokság kapcsán a kétszeres bajnok és egyszeres Magyar Kupa-győztes trénerrel beszélgettünk.

– Természetesen nem tudhatom előre, hogy mit hoz a vébé, de úgy vélem, túl nagy meglepetést a játékstílusok terén nem fogunk tapasztalni – kezdte a 71 éves szakember. – Az európai válogatottak nagyjából ugyanazt a rövid passzos, tili-tolit erőltetik, holott sok nemzetnek ez egyáltalán nem fekszik. De Pep Guardiola néhány éve tökélyre fejlesztette ezt a stílust, és azóta majdnem mindenki ezt a sablont használja. Amikor a magyar csapat Eb-pótselejtezőt játszott Norvégia ellen, láttam, hogy az északiak is passzolgatni próbáltak, pedig ez nem a masszív hústornyok játéka. Végül a mieink jutottak ki a kontinenstornára. Csak a dél-amerikai gárdáktól várok valami fűszeresebbet a világbajnokságon, ők ösztönösebbek és persze, ha kell, odavágnak az ellenfélnek – mondta Csank.

De vajon ki nyerheti meg a Világkupát július 15-én?

– Úgy látom, a németek valamelyest mást játszanak, kevesebb oldalpasszt alkalmaznak, inkább gyors labdavezetéssel és egy az egyben felvállalt cselekkel, versenyfutásokkal próbálnak eredményesek lenni. Lehet, ez aranyat ér majd számukra.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!