Rosszul lettek a tartály mélyén a munkások

Rosszul lettek a tartály mélyén a munkások
© Fotó: Matey István
Debrecen – Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét a gyógyszergyári baleset kapcsán.

A vádlottak kihallgatásával zajlott az első tárgyalás a debreceni gyógyszergyárban, hibaelhárítás közben bekövetkezett baleset ügyében hétfőn.

2013. január 18-án a gyár egyik üzemének mérnöke (a negyedrendű vádlott) adott megbízást a karbantartási vezető, másodrendű vádlottnak, miszerint a 3 méter mély alumíniumtartályban lejjebb kell állítani egy keverőlapátot. A korábban kitisztított és lezárt tartályt a karbantartók felnyitották, s a helyszínre érkező negyedrendű vádlott engedélyére leereszkedtek anélkül, hogy a működési szabályzat szerint ellenőrizte volna az előírt biztonsági követelményeket. A vád szerint a biztonságtechnikai munkatárs, a harmadrendű vádlott, úgy írta alá a munkaengedélyt, hogy nem ellenőrizte, megtörtént-e az egyébként kötelező légtérelemzés. Az egyik sértett frisslevegős készülék nélkül szállt be a tartályba, s annak aljába érve elájult. Kollégája segítségért rohant, nem sokkal később a másik sértett egy szénszűrős gázálarcot öltve ereszkedett le a tartályba, de ő sem a megfelelő védőfelszerelésben volt, és azonnal rosszul lett. A vádhatóság szerint a veszélyhelyzet a vádlottak mulasztására vezethető vissza, és az üzemi baleset közvetlenül veszélyeztette a sértettek életét, testi épségét és egészségét.

A tárgyaláson az elsőren­dű vádlott vallomást tett, beismerte, míg a többi három vádlott nem válaszolt a feltett kérdésekre és tagadta bűnösségét. Két védőügyvéd kérelmezte szakértők bevonását, ugyanis számukra nem világos, miként kerülhetett nitrogén a megtisztított tartályba. Az eset kivizsgálása július 8-án, tanúmeghallgatással folytatódik.

HBN
hirdetés