hírmorzsák

2021.02.22. 14:49

Számos beruházást szeretne megvalósítani Nagyrábé a következő években

Önfoglalkoztatás és a mezőgazdaság

A településen az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, jelenleg mintegy 80 embernek ad munkát. Jellemző, hogy a nagyrábéiak helyben a faluban működő, zömében agráriummal foglalkozó munkadóknál találnak megélhetést, illetve önfoglalkoztatók. A környező településekre eljárnak többen is, ők többségükben ugyancsak a mezőgazdaságban keresik a kenyerüket. Sokat segítene az ingázásban, ha az utak jobb minőségűek lennének – Válaszolta kérdésünkre Tiszai Károly polgármester.

Fejlesztések a pályázatokkal

Számos beruházást szeretne megvalósítani Nagyrábé a 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklusban. Egyebek között végre szeretnék hajtani a közintézmények energetikai megújítását, akár napelempark létrehozásával; sokat kell javítani az utak állapotán; a belvízelvezetőrendszert kell megújítani, illetve teljessé tenni; időszerű a kerékpárutak építése is. Mindezek közül bármelyik is csak sikeres, támogatás igénylő pályázat segítségével valósulhat meg.

Több út is megújulhat a faluban

Magyar falu Program támogatásával az orvosi szolgálati lakás és belterületi utak felújítására szeretne pályázaton pénzt nyerni a nagyrábéi önkormányzat. A Belügyminisztérium támogatásával és az önkormányzati önrész hozzáadásával a Pákász utca útját újítják fel. Egy másik pályázat támogatásával a Fő út és a településre bevezető út újulhat meg. Ugyancsak tervben van a művelődési ház energetikai korszerűsítése.

Kívül-belül szebb lett a rendelő

Befejeződött az orvosi rendelő külső-belső teljes felújítása a Magyar Falu Programban elnyert mintegy 30 millió forint támogatás felhasználásával. Ugyancsak ennek a támogatási forma segítségével épül egy közterületi játszótér a művelődési ház udvarán. Az óvodaudvar játékparkjának bővítése is megtörtént.

Szennyvízelvezető és szennyvíztisztító

A múlt évben fejeződött be egy kétmillió forintos beruházás keretében a település szennyvízelvezető-hálózatának teljes kiépítése, és ezzel együtt elkészült a falu külterületén lévő tisztítómű is. Az elvezetőrendszer megépítése után immár hozzá lehet kezdeni az utak rendbetételéhez Nagyrábén. A régen épült aszfaltutak erősen elhasználódtak, a vezetéképítés közben több helyen fel is kellet bontani azokat.

Nemcsak kívül, de belül is új lesz

A két évvel ezelőtti külső felújítás után ezekben a hetekben a belső korszerűsítése folyik a nagyrábéi polgármesteri hivatalnak. A munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, a bútorzatot és a vezetékrendszert. Erre a Magyar Falu Programban 19 millió forintot nyert a település önkormányzata, míg a külső felújítás annak idején 30 millióba került.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!