Püspökladány hírei

2018.02.06. 12:25

90 éves lett a díszpolgár

Sárrétudvari - 90. születésnapján családja, barátai, tisztelői nagy-nagy szeretettel vették körül.

Sárrétudvari - 90. születésnapján családja, barátai, tisztelői nagy-nagy szeretettel vették körül.

Cséri Lajos Sárrétudvariból elszármazott érem- és szobrászművész a napokban ünnepelte 90. születésnapját. Ebből az alkalomból családja, barátai, tisztelői egy bensőséges baráti találkozó keretében köszöntötték Sárrétudvariban.

Tartalmas évtizedek

Fantasztikus élet az övé: próbatételekkel övezett, pályát módosító életviharokkal teli, mégis kiegyensúlyozott, derűvel és életszeretettel megáldott tartalmas kilenc évtized. A művészvilág – Csorba Géza, Bereczky Loránd, Geröly Tibor – varázslatos személyiségről ír, akiből árad az életszeretet, környezetét bearanyozza a humora. Nem ismeri a gyűlölködést, az irigységet. Szabadkikötő – áll a műtermi lakása falán, hiszen aki hozzá betér, szeretetet, segítő kezet talál. Mások megelégedettsége, előbbre jutása – ez az ő igazi életérzése. Cséri Lajos annak a szobrásznemzedéknek a tagja, akik még klasszikus modern mesterektől tanulták a plasztikai formálást, nevezetesen Ferenczy Béni és Pátzay Pál voltak a mesterei.

Szerte a világban

A Képzőművészeti Főiskolán 1953-ban végzett, és azóta minden hazai és külföldi éremkiállítás résztvevője. Munkásságát külföldön szinte jobban ismerik, mint idehaza. Dürer-érmét Nürnberg­ben, Van Gogh-plakettjét Amszterdamban, A nagy­anyám emléke című plakettjét Wroclawban őrzi a múzeum. Amerikában és Japánban a legjelentősebb magángyűjtők kincsként emlegetik munkáit. 1971-ben New York állam cortlandi egyetemének művészeti tanszékén portré, érem és kisplasztika készítését tanította. 1995-től a művész visszakanyarodott oda, ahonnan elindult: Sárrétudvariba. Azóta neves szobrokat adományozott a falunak.

1997-ben Költő Nagy Imre szobrát, mely az iskola udvarán található. 1998-ban Kossuthot, majd Széchenyit és Petőfit ábrázoló szobrai kerültek a millenniumi emlékparkba. A templom udvarán Nyíri András kuruckapitány emléktáblája, az iskola falán Jókai Mór, Sárrétudvari első díszpolgárának emléktáblája található. 2002-ben állandó kiállítása nyílt a Művelődési Házban, anyagát tovább szeretné bővíteni a művész. 2007-ben magánalapítványt hozott létre a tehetséges sárrétudvari gyerekeknek. A képviselő-testület 2008-ban díszpolgári címet adományozott Cséri Lajosnak.

HBN


Életútja

Cséri Lajos szobrász- és éremművész Hajdúböszörményben született 1928-ban. Diplomáját 1953-ban szerezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Ferenczy Béni és Pátzay Pál voltak a mesterei. Azóta világszerte csoportos és egyéni kiállítások szereplője. A világ több országában is közismert magángyűjtők értékelik a műveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!