Hirdetés

2023.11.14. 00:00

A gépek szerelmeseit várja a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Többek között CNC-programozók, szoftverfejlesztő, tesztelők és karosszérialakatosok is lehetnek az itt végzett diákok.

Haon.hu

Forrás: DSZC

A Debreceni Szakképzési Centrum tizenegy szakképző intézményének egyike az 1970-es alapítású Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Hogy milyen körülményeket kínál, milyen szakmát ad és kinek ajánlott a Budai Ézsaiás utcában működő intézménybe jelentkezni, a Haon Tirpák Zsolt kancellárt kérdezte.

– A Barossban három ágazatban nyolc szakmát kínálunk, jelenleg 641 tanuló folytatja a tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra – összegzett elöljáróban. Tirpák Zsolt elmondta, hogy az intézmény népszerű, és minden évben sok család dönt arról, hogy ebben az iskolában tanuljon tovább pályaválasztó gyermeke a gépészet vagy az informatika területén. Kiemelte, az iskola egyik meghatározó előnye, hogy egy épületben található az iskola és a kollégiumi ellátás.

Adott a szakmai környezet

Mint elhangzott, a Baross a mai szakképzési rendszerben vegyes profilú, technikusi és szakképző iskolai képzést valósít meg, három ágazatban. – A technikusi képzésben az ágazati alapoktatás időszakában a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a gyerekek, a 11. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, ez lehetőséget nyújt a szakmát tanulóknak, hogy élő szakmai környezetben ismerjék meg a munka világát, a munkakultúrát és a legmodernebb technológiai megoldásokat – fejtette ki a kancellár. Megjegyezte, hogy a Baross rendkívül széles körű gazdasági partnerkapcsolattal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére.

Forrás: DSZC

Kelendő szakmákat nyújt

A szakképző iskolai képzésben a tanulók a 9. évfolyam végén a tanultakból ágazati alapvizsgát tesznek, ami feljogosítja őket a szakmaválasztásra. A Barossban szakképző iskolai képzésben a diákok Gépészet ágazaton belül a CNC-programozó, épület- és szerkezetlakatos, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, ipari gépész szakmákat választhatják, a Specializált gép- és járműgyártás ágazaton belül pedig a karosszérialakatos szakmát tanulhatják. A 10. évfolyam után a technikusképzésben tanulók az Informatika és távközlés ágazaton belül a szoftverfejlesztő- és tesztelő, a Gépészet ágazaton belül pedig a gépész technikus szakmát választhatják.

Tirpák Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézménybe jelentkező diákok angol és német nyelvet tanulhatnak, de nagy figyelmet fordítanak a tanórán kívüli diákélet támogatására is, emellett évről évre ott vannak a diákjaik az országos szakmai tanulmányi versenyek élmezőnyében. – Igényes intézményi környezetbe várjuk tanítványainkat, a kollégium nemrég kapott új energetikai környezetet – tette hozzá.

A gépek szerelmeseinek

– Azon tanulók számára, akik kíváncsiak az informatikára és nem csak játszani szeretnek az informatikai eszközökön, hanem érdekes megoldások megismerésére törekednek, nyitva áll a Baross. Akik szeretik a gépészetet, a gépek és a járműipari eszközök világát, számukra is ez az iskola a jövő – fogalmazott.

A kancellár kiért arra is, hogy a Barossban nem tartanak felvételit, mert úgy vélik, hogy az általános iskolai eredmények támogatják a reális felvételi döntést. – Fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára – jegyezte meg.

Forrás: DSZC

Karrier és önmenedzsment

A Barossról megtudtuk azt is, hogy bár elismert szakképző intézmény, kisebb számban tanulnak tovább az itt végzett növendékek a felsőoktatásban, mert számukra elsősorban a munkaerőpiac a cél. Tirpák Zsolt hozzátette, hogy a munkaerőpiac nagyon várja az informatika és gépészet területén végzetteket, és a tanulók döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni.

A DSZC kancellárja hangsúlyozta, hogy tanítványaik számára a szakképzés évei alatt rendkívül tudatos karriertámogatást biztosítanak. – Tervezett programokkal mutatjuk meg a felsőoktatási és munkaerőpiaci lehetőségeket, valamint kiemelten figyelünk arra, hogy a szakmai tudás átadásán, a nevelésen túl az önmenedzselés képességét is fejlesszük, támogassuk diákjainkban – fejtette ki végül.

A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat, vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak, melynek részleteiről a DSZC honlapján lehet tájékozódni.

Forrás: DSZC

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában