Hirdetés

2021.10.16. 09:00

Természetes eredetű tápanyagok a trágyázásban

A trágyázás elengedhetetlen lépés, ha valóban eredményes növénytermesztést és sikeres gazdaságot tervezünk.

Forrás: primag.hu

A megfelelő tápanyagok biztosítják azokat a körülményeket, amelyek között növényeink a lehető legjobban, legszebben, legoptimálisabban fejlődhetnek és képesek a tőlük elvárt hozam teljesítésére.

Csakhogy a trágyázás komoly tétel a növénytermesztésben, s a szükséges foszfor, valamint kálium ellátottság biztosítását egyáltalán nem könnyű költséghatékonyan kivitelezni, kiváltképp, ha a komplex NPK árakat nézzük. A természetes eredetű tápanyagok nem csupán azért jók, mert akár ökológiai gazdaságban is megállják a helyüket, hanem azért is, mert lehetőséget kapunk arra, hogy használatukkal kedvezőbben alakuljanak kiadásaink.

Bio alternatívák a trágyázásban

A CarbonKick Spark a foszfor, valamint káliumtúlsúlyos műtrágyák alternatívája. Természetes összetevői révén nemcsak a szükséges tápanyagokat képes biztosítani, hanem a talajéletet is pozitívan támogatja. A konkrét számokat tekintve, ha 350 kilogramm kijuttatásával számolunk hektáronként, akkor 14 kilogramm nitrogén, 28 kilogramm foszfor, valamint 28 kilogramm kálium hatóanyag kerül minden hektárra. A benne található szervestrágya alap biztosítja, hogy emellett az egész mikroelemsor megtalálható legyen benne. A CarbonKick Sparkban meglévő kalcium pedig a talaj szerkezetét is javítja. Minden tavaszi és őszi kultúra elé megfelel, akár alaptrágyázásra, akár starterként is alkalmazhatjuk.

A foszfor és a kálium kijuttatására másik remek lehetőség, ha a NaturKáli és a CarbonKick Radix kombinációjában gondolkodunk. Ebben az esetben azzal érdemes számolni, hogy az egyébként teljesen természetes forrásból származó NaturKáli hektáronként 100 kilogrammal kalkulálva, szintén hektáronként 5 kilogramm foszfort és 28 kilogramm káliumot biztosít a kezelt területen. A CarbonKick Radix-szal 200 kilogramm/hektár kijuttatással számolva hektáronként 9 kilogramm nitrogént, 18 kilogramm foszfort juttatunk a területre, továbbá ezen felül még 4 kilogramm kálium biztosítására is alkalmas.

A Radix kiváló választás például kukoricához is, de a napraforgó, a kalászosok, a szója, a zöldség, a gyümölcs, a szőlő, s még a gyep is nagyon szereti. A Sparkhoz hasonlóan nem csupán az alap tápanyagokat képes biztosítani, hanem serkentő hatást gyakorol a talajéletre, segíti a gyökérzet optimális fejlődését, s még a talajban meglévő tápanyagok feltárását is támogatja, így elérhetővé téve azokat a növények számára.

A Primag szerves anyagai között kiváló megoldásokat találhatunk arra, hogy költséghatékonyan, a szükséges tápanyagokat biztosítva, sőt, még azokat is túlszárnyalva támogassuk a növényeket az optimális fejlődésben.

Zöldtrágyázás: a további előnyökért

A természetes megoldások közül nem hagyhatjuk ki legalább említés szintjén a zöldtrágyázást sem, hiszen egy jól összeállított vetésforgóval a szükséges trágyázás csökkenthető és még további előnyöket szerezhetünk növényeink számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában